Az egészséges patisszon
Tudd meg, miket tartalmaz a patisszon, és hogy milyen hatásai vannak.
A patisszon zsírtartalma alacsony.
Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de nem nagy mennyiségben. Csupán a C-vitamin-tartalma kiemelkedő. Ezeken kívül van még benne kevés vas, réz, cink, mangán. Élelmi rostot nem nagyon tartalmaz, ezért könnyedén emészthető, 91%-a víz.
Nagyon jól bevált fogyókúrás étel.
Vegetáriánus ételekben sokszor lehet vele találkozni, ez fehérjetartalmának köszönhető. Nagyon értékes a patisszon magja is, mivel omega-3 zsírsavakat, cinket, vasat, foszfort és A-vitamint tartalmaz.
Téli savanyúságnak leszedhető 3-12 cm-es korától. Ha már érettebb, akkor figyelj oda, hogy ne legyen öreg, mert nem lesz olyan finom az íze.
Salátaként elkészítve az egyik legjobb tökféle.
Egyszerű saláta készíthető belőle ha a friss patisszont csíkokra vágjuk és egy kis kefirt adunk hozzá. Különlegessé pedig egy kevés cukor, só, néhány csepp citromlé, valamint olyan fűszernövények, mint kapor, kakukkfű, petrezselyem, rozmaring, mustármag és néhány szerecsendió teszi.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
