Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tudod mikre képes az egres?

2020. 09. 21. 13:48:00 Veress Máté - HillVital

Az egrest már a középkorban is termesztették de elsősorban gyógynövényként, tehát akkoriban egyenesen gyógyításra használták nem pedig csak élvezeti termékként.

Hazánkban több fajtája is létezik amelyek csak a kinézetükben térnek el egymástól.

Lehet találni pirosat, teljesen csupaszt vagy szőröset is. Az egres íze mindig savanykás és május végén vagy június első felében terem. A kalóriatartalma alacsony, ezért ha diétázol, akkor fogyaszd bátran a nap bármely szakaszában. Nagyon gazdag A-, B1-, C-vitaminban valamint káliumban, kalciumban, foszforban, niacinban. Tartalmaz még a szervezet számára rendkívül fontos elemeket, citromsavat és gyümölcs- és szőlőcukrot.

Magas a pektintartalma, azonos az almáéval.

Székrekedés esetén segít enyhíteni a panaszokat valamint a rendszeres fogyasztása megszünteti az emésztési problémákat. A fogyasztása rendkívül kedvező hatással van a szívre, a májra és a vesére is. A természetgyógyászat rendszeresen alkalmazza láz és gyulladás csökkentésére. Az egresből készült szörp és tea nyugtató és hűsítő hatással rendelkezik. Az éretlen gyümölcse is fogyasztható. Egy hétig is friss marad, sőt még télire is elrakható. Lehet belőle készíteni lekvárt és kompótot is.

Nagyobb mennyiségben történő fogyasztása hasmenést okozhat!

Friss fogyasztásra a teljesen éretten leszedett termés a legjobb.

Az érett egres hűvös helyen tárolva akár egy hétig is fogyasztható marad. A gyümölcse jól fagyasztható, így akár télre is eltehető. Ha befőttet akarunk belőle készíteni, akkor félérett gyümölcsre van szükségünk.

Bár háztáji helyeken, illetve kertekben éretten szedik le, nagyobb mennyiségben még éretlenül takarítják be és dolgozzák fel. Magas pektintartalmának köszönhetően nagyon jó adalékanyaggá válik. Ennek köszönhetően nehezen kocsonyásodó gyümölcsök, dzsemek szilárdabbá tételére használják.

Az egres hatásai