A polenta nem más mint egy kukoricadarából és vízből készült köret. Nagyon egyszerű ételnek hangzik, viszont rendkívül finom és egészséges is. Most néhány érdekességet tudhatsz meg róla és lehet neked is megjön a kedved az elkészítéséhez.
Érdemes tudni, hogy a polenta egy olasz elnevezésű étel, de sokan inkább puliszkának ismerik itthon. Sok ember szerint ugyanaz a kettő, viszont vannak különbségek.
Az a fő különbség, hogy míg a polenta készítésénél keményebbre főzik meg a massszát, és korongokat szaggatnak belőle, aztán serpenyőben lepirítják, addig a puliszka egy hígabb kásaszerű étel. A puliszkát főzés után már nem sütik meg. Tehát elég nagy a különbség a kettő között. Manapság viszont már szinonimaként használják a két szót.
A polenta régen a szegények étele volt, mivel nem kellett hozzá sok dolog. Olcsó volt és kevés hozzávaló kellett hozzá. Nagyon könnyen be lehetett szerezni hozzá a kukoricalisztet vagy éppen a kukoricadarát. Ezzel próbálták meg a kalóriabevitelt pótolni, mivel régen sokan dolgoztak a földeken, kemény fizikai munkát és szükség volt a kalóriára.
Manapság persze már nagyon sokféleképpen el lehet készíteni ezt az ételt. Nagyon sokat változott az alaprecept. Meg lehet szórni akár sajttal vagy túróval is. Lehet tálalni tejföllel és akár sült hagymát is lehet tenni a tetejére vagy szalonnapörcöt is. El lehet készíteni akár édesen is a kukoricadarát mintha a tejbegríz lenne. A kész masszából akár lehet formázni köröket vagy háromszögeket is amit a serpenyőben le lehet pirítani. A darát akár tepsibe is lehet önteni amit aztán húsraguval valamint zöldségekkel lehet rétegezni. Ha igazi különlegességre vágysz, akkor rakhatsz a masszába zöldfűszereket vagy reszelt sajtot főzés közben.
Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az egyszerű ételt amit néhány plusz hozzávalóval igazi főétellé varázsolhatsz. Egyetlen hátránya az, hogy kalóriában gazdag étel, tehát diétázóknak nem igazán ajánlott.