Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az ekcéma fajtái és lehetséges kezelési módszerei

2022. 09. 30. 15:50:12 hillvital.hu

Az ekcéma általában egy elhúzódó megbetegedés, melynek kiváltó okának tisztázása és kezelése rendkívül hosszadalmas.

 

Mi az ekcéma?

Az ekcéma egy olyan bőrbetegség amely száraz, pikkelyes és viszkető kiütéseket okozhat.

Tünetei közt megemlíthető a viszketés, száraz, pikkelyes foltok, dudorok, megvastagodott száraz bőr, valamint az érzékenység is.

 

Az ekcéma fajtái

Az ekcémát külön csoportra lehet bontani aszerint, hogy milyen okok váltják ki.

 

Exogén ekcéma: Az endogén ekcémát többnyire külső környezeti hatások váltják ki. A bőrre rákerülő exogén allergének az arra fogékonyak esetén bőrgyulladást válthat ki. Ilyenek például a por, pollenek, állati eredetű szőr, vegyszerek.

 

Endogén ekcéma: Endogén ekcéma esetén egyedi hajlam, azaz fogékonyság szükséges a bőrtünetek kialakulásához. Ide sorolható például az atópiás ekcéma vagy más néven atopias dermatitis is, amely során a bőrtünetek általában már csecsemőkorban vagy gyerekkorban megjelennek. Endogén ekcémát okozhatnak például a bőrön elszaporodó baktériumok vagy gombák is.

Az ekcéma az alapján is csoportosítható, hogy irritativ vagy allergiás mechanizmusok váltják-e ki.
 

Irritativ ekcéma estén mindenkinél kiváltható bőrgyulladás a behatás idejének és erősségének függvényében. A legtöbb esetben ilyenek például az erős vegyszerek.
 

Allergiás ekcéma esetén egyéni érzékenység szükséges. Ilyen lehet például a por, pollenek vagy állati szőr.

 

Szeborreás ekcéma

A szeborreás ekcéma csecsemőkori formája, általában hat hónaposnál fiatalabb csecsemők esetén fordul elő. A fejbőrön sárgás, zsíros tapintású lerakókád keletkezik, amely alatt piros kiütések jelentkeznek, melyek átterjedhetnek az arcra vagy ritkább esetben a törzsre is. Általában kezelés nélkül legkésőbb a nyolcadik hónapra elmúlik. A felrakódásokat célszerű leválasztani, melyhez alkalmasak a karbamid tartalmú samponok, testápolók. Mivel az ekcéma arcon is megjelenhet így használhatsz bőrnyugtató és a bőr kiszáradását megelőző krémeket is.

Felnőtt korban az ekcémás fejbőr az egyetlen enyhe tünete, azonban viszketés gyulladás és bőrpír is jelentkezhet. A kezelés célja a terület megnyugtatása és a fejbőr kiszáradásának megelőzése.

 

Diszhidrotikus ekcéma

Ez a típus a kéz és láb ekcéma formája. Jellemző tünetei a tenyéren, talpon és az ujjakon megjelenő apró hólyagok és gyulladás. Gyakori a bakteriális felülfertőzés amely nyirokérgyulladás révén az egész szervezetet érintheti. A stressz szerepet, játszhat a kiújulásban. A diszhidrotikus ekcéma kézkrém kenőcsök, illetve borogatás segítségével is kezelhető.

 

Mikróbás ekcéma

A betegségre a kerek, gyulladt, élénkvörös és hámló bőrelváltozások a jellemezőek, melyet igen gyakran kínzó viszketés kísér. A hámfosztott területeken igen gyakori az egyes baktériumok megtelepedése. Idős korban igen gyakori azoknál akik száraz bőrrel rendelkeznek. A hámpörköket javasolt borogatással, eltávolítani, majd figyelmet fordítani arra, hogy a bőr hidratált maradjon.

 

Vénás eredetű ekcéma

A vénás eredetű ekcéma a vénás elégtelenség miatt alakul ki, amely gyakran az alsó végtagok visszértágulatok környékén jelentkezik. A vénás eredetű ekcéma gyakran vezethet lábszárfekélyhez. Kezelésében elsősorban a vénás keringés javítása a fontos. Megszüntetés és megelőzése esetén is fontos a borogatás, valamint a gyulladás megszüntetése.

 

Szárazság okozta ekcéma

Az életkor előrehaladtával a bőr egyre szárazabb, hiszen a faggyúmirigyek működése csökken, ami pedig kiszáradás okozta ekcémához vezet. A bőr rendkívülien tud viszketni, melyet ha nem megfelelően kezelsz, akkor csak tovább száríthatja a bőrt, illetve fogékonnyá teheti azt a fertőzésekre. A kezelés esetén fontos, hogy a bőr megfelelő zsírtartalmát biztosítsd. Ebben az esetben fontos, hogy olyan ekcéma kenőcs használatát preferáld, melyek nem szárítják a bőrt. Kerülendő a bőrt szárító szappanok, tusfürdők, valamint javasolt előtérbe helyezni a zuhanyzást is a fürdőzés helyett. Hintőpor és rázókeverék használata sem ajánlott!

 

Mit kell tudni a hideg ekcémáról?

A hideg ekcéma nem egy különálló betegség, hanem sokkal inkább említhető meg úgy, mint az ekcémás bőrbetegség súlyosbodása a téli hónapokban. Ennek a legnagyobb oka a hideg levegő, szél, valamint a benti meleg és száraz levegő. A fűtési szezonban a kinti hideg és a benti meleg levegő közötti váltás önmagában megterhelheti a bőrt, azonban ehhez még hozzájárul az is, hogy a benti levegő száraz. A fűtés miatt csökken a levegő páratartalma így a bőr is sokkal hamarabb száradhat ki. Kezelésében rendkívül fontos, hogy ne száradjon a bőr. Hideg szél esetén fontos, hogy kesztyűt és megfelelő öltözéket is viselj.

 

Mi számít hatásos ekcéma krémnek?

Az, hogy mi számít hatásosnak leggyakrabban a kiváltó probléma okától is függ. Általánosságban azonban az igaz, hogy ekcémásként rendkívül fontos a bőr megfelelő hidratálása, valamint a viszketés csökkentése. Ezen balzsamok akkor is hasznosnak bizonyulhatnak ha még nem tudod a pontos okot, amely kiválthatja a az ekcémát, hiszen addig is segítenek a tünetek enyhítésében. Egy ilyen hatásos termék lehet a Dermasoft Extra balzsam!
 

Az ekcéma fajtái és lehetséges kezelési módszerei