Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az értágulat leggyakoribb fajtái

2021. 12. 02. 11:46:00 Veress Máté - HillVital

Érdemes tudni először is, hogy átmeneti értágulatot okozhat a masszázs, a láz és egyes hőhatások is ezek viszont rövid időn belül eltűnnek maguktól. Vannak viszont tartós értágulatok amelyek lehetnek elsődlegesek és másodlagosak is amelyek valamilyen betegség tünetei.

Most felsoroljuk neked az értágulat leggyakoribb fajtáit!

 

1.       Seprűvéna
 

Ez még nem számít betegségnek, a legtöbb esetben a visszértágulattal szokott előfordulni a combon. Ez egy szétágazó, kék színű kis vénákból álló elváltozás. A kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszhatnak. A kezelése történhet gyógynövényes balzsammal ami nagyon hatásos is lehet. De szokták még ózonkezeléssel vagy injekciós kezeléssel is eltávolítani. Mi inkább a természetes megoldásokat ajánljuk. Meg is előzheted, ugyanis a rendszeres testmozgás meggátolja a kialakulását.
 

2.       Rosacea
 

Ez a probléma mindkét nemet szokta érinteni általában. Ez általában a 30-60 év között szokott jelentkezni az arcon. Erősen kipirul a bőr eleinte, aztán elhalványodik, később pedig a hajszálerek kitágulnak. Az arcon és az orron később csomók is létrejöhetnek. A stádiumtól függően más kezelésre van szükség. A tünetek erősödhetnek alkohol, kávé illetve erős fűszerek hatására.
 

3.       Pókanyajegy
 

Ez is nagyon gyakran előforduló értágulat. Nagyon sokszor az arcon, a törzsön és a karokon szokott létrejönni. Kissé kiemelkedő vörös pontocskák amelyek szétágazó kis erecskékből állnak. Ha megnyomod a közepét akkor elhalványul. A pókanyajegy akár májbetegség tünete is lehet.
 

4.       Tűzfolt

Egy ez a születéskor már látható kékesvörös vagy akár élénkvörös folt ami lapos. Ez egy fejlődési rendellenesség. Csak nagyon kis mértékben halványodik a kor haladtával. Sok esetben az orrgyökön, az szem környékén és a tarkón is létrejöhet. Legtöbb esetben lézerrel szokták eltávolítani.
 

5.       Rubinanyajegy

Ez az életkor előrehaladtával alakulhat ki. Legfőképpen a törzs felső részén helyezkedik el. néhány milliméteres átmérőjű félgömbszerű sötétpiros értágulatról beszélünk. Általában ártalmatlan és könnyedén eltüntethető akár lézerrel.
 

6.       Napfény általi értágulat

Ez gyakori lehet a mellkason, a nyakon valamint az arcon is. Egyes anyagok miatt szokott kialakulni mint a parfüm vagy kátrány. Ezek a bőrön a napfény hatására gyulladást és értágulatot okoznak. A megelőzése fényvédelemmel illetve a káros anyagok kerülésével szokott történni.
 

Az értágulat fajtái.