Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az ízületi gyulladás és tünetei

2020. 03. 29. 09:30:00 hillvital.hu

Az ízületi gyulladás tüneteit néha igazán nehéz feladat beazonosítani.

Végeredményben ez a betegség az érintett ízületek duzzanatával, fájdalmával illetve funkciójának csökkent képességével járó állapot.

Ezen panaszokon kívül jelentkezhetnek azonban más, általános tünetek is, mint a gyengeség, rossz közérzet vagy akár láz is. Bármely életkorban, nemtől függetlenül fordulhat elő. Megjelenése az életkor előrehaladtával növekszik.

Kialakulását tekintve többféle okot különböztethetünk meg.

Fertőzéses (Infect arthritis), gyulladással járó autoimmun folyamat (Rheumatoid arthritis), esetlegesen anyagcserezavar miatt kialakuló (Köszvény), valamint más, különböző betegségekhez kapcsolódó arthritis.

Az ízületi gyulladás fájdalmát a csontok végén található ízületi tokban lévő, ízületi folyadék szaporodása okozza, melynek következményeként létrejön a duzzanat, aminek köszönhetően érezhetjük a feszülést, a fájdalmat. Ha ez a folyamat hosszú időn keresztül áll fenn, akkor már a betegség krónikus formájáról beszélünk.
 

Az ízületi gyulladás diagnosztizálása nem mindig egyszerű feladat.

Gyakran szükség van részletes vizsgálatokra, vérvételre illetve akár röntgenre is. Az elsődleges és legfontosabb tünete a fájdalom. Reggelente az ízület merev. Ez a merevség kb. fél órán keresztül tart. Később bemozgatásra csökken a fájdalomérzet. Az ízület nagyobb fizikai terhelése esetén fokozódik a fájdalom. Ilyen esetben önkéntelenül is pihentetjük az adott ízületet, melynek köszönhetően a fájdalom alábbhagy. 

Szintén fontos tünet a mozgáskorlátozottság. Orvosi vizsgálatok során jellemző az ízületek nyomásérzékenysége, valamint a mozgatáskor fellépő ropogás, illetve dörzsölődés.
 

Az ízületi gyulladás kezelésekor fontos, hogy pihentessük az adott részt.

Léteznek természetes módszerek is az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésére. Belsőleg gyógynövényes teák fogyasztása ajánlott. Olyan gyógynövények jöhetnek szóba, mint csalán, fűzfakéreg, nyárfalevél, aranyvessző, nyírfalevél, és gyermekláncfű. Javasolt e gyógynövények egyenlő arányban történő keverékéből, naponta háromszor teát fogyasztani. Külsőleg árnika- vagy feketenadálytő krémmel történő kenegetés.

Helyileg alkalmazhatunk jegelést, vagy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémeket, balzsamokat.
 

Az ízületi gyulladás érinthet egy vagy akár több ízületet is.