A savanyú káposzta és a leve tele van vitaminokkal, valamint jótékony hatással van a bélrendszerre, fogyaszt, és a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja.
A káposzta C- vitamin- tartalma igen magas, amit a savanyítás után sem veszít el.
A C- vitaminon kívül B1-bitamint, niacint és karotint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül pedig kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort és nátriumot tartalmaz. Tehát a savanyú káposzta fogyasztásával sok vitamint és ásványi anyagot vihetünk be a szervezetünkbe.A savanyú káposzta és a leve tele van vitaminokkal. Jótékony hatással van a bélrendszerre, fogyaszt, és a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. Tehát a savanyú káposzta igazi csodaszer.
A savanyú káposzta jótékony hatással van a bélrendszere.
Ez a magas rosttartalmának köszönhető. A rostok segítenek minden salakanyagot kipucolni, és emellett megkötik a vizet, így azt a vastagbél nem tudja felszívni. A savanyú káposztalé fogyasztása erősíti a bélflórát, és megsemmisíti a káros baktériumokat. Elegendő ehhez mindössze napi 1dl savanyú káposztalé elfogyasztása. A fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják a savanyú káposztát.
A savanyú káposzta olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a daganatok kialakulásnak a kockázatát. Emellett antioxidáns hatásúak, valamint csökkentik a gyulladásokat, és kedvezően hatnak az immunrendszerre is.
A savanyú káposzta nagyon jót tesz az emésztésnek a probiotikus hatása miatt.
Egy antibiotikum kúra után segít a bélflórát helyreállítani. Nagyon magas az enzimtartalma is ugyancsak csökkenti az emésztést. A savanyú káposztában jótékony baktériumok találhatóak, ezért a szervezet védekezőképességére is nagyon jó hatással van. Ajánlott megfázás esetén sok savanyú káposztát fogyasztani mivel számos vitamin jut be ilyenkor a szervezetbe. Nagyon szegény kalóriában, viszont rostban gazdag ezért tovább érezzük magunkat jóllakottnak. A megfelelő emésztésben is segít és nem engedi, hogy lelassuljon az anyagcsere.
A savanyú káposzta megakadályozza a zsírok felszívódását.
Segít a koleszterinszint kordában tartásában valamint csökkenthető vele a vérnyomást. A C-vitamin tartalma miatt segít megkötni a kalciumot, ezért sokkal szilárdabbak és stabilabbak lesznek a csontok.