Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az orrvérzésről

2021. 04. 15. 10:14:00 Sági Zsolt - HillVital

Az orrvérzést okozhatja egy ütés, légnyomásesés, allergia vagy vérnyomás-emelkedés.
 

 

De előfordulhat a nyálkahártya gyulladása következtében is.
 

Vagy az orr nyálkahártyája száraz levegő hatására kiszárad, és ez vezethet orrvérzéshez. De bekövetkezhet egy erős orrfúvást követően is.
 

Elpattanhat egy hajszálér… ez mind, mind kiváltó ok lehet.
 

Külső behatás esetén:
Már kisebb fizikai behatás is okozhat orrnyálkahártya sérülést. Ilyen lehet például az orr piszkálása, vagy erőszakosabb tisztogatása. Az allergiás eredetű krónikus orrnyálkahártya-gyulladás az erek kóros tágulatázhot vezethet, melynek köszönhetően azok sokkal érzékenyebbek és sérülekenyebbek lesznek.

 

Felső légúti fertőzés esetén:
Leginkább a tüsszögéssel, nyálkaháryta-duzzanattal járó heveny légúti fertőzések járnak együtt orrvérzéssel. Ezek a betegségek közvetve és közvetlenül is irritálhatják az orr nyálkahártyáját. Elhúzódó náthás betegségek egyik kellemetlen velejárója is lehet. Elindulhat a vérzés azért is, mert a náthának köszönhetően az orrnyálkahártya begyullad, és kiszárad. Viszont az ilyenkor használatos orrcseppek és orrsprayk is könnyen okoznak orrvérzést.

 

Nézzük, mit tehetünk!

Különösebb dolgunk nincs. A cél a vérzés csillapítása. Van néhány tévhit, amit mindenképpen el kell oszlatnunk. Régen hanyatt fektették a vérző orrú személyt, vagy hátra hajtották a fejét. Ma már elvetjük ezt a nézetet. Hagyni kell kijönni a vért. Ha hátra hajtjuk a fejét, a vér akkor is szivárog, csak épp befelé. Amit tehetünk: hajoljon előre a beteg, mondjuk a mosdókagyló fölé. Így legalább azt is látjuk, hogy vérzik-e még. Ha nagyon folyik, összeszoríthatjuk az orrnyerget. A célunk az ér összehúzódása, ennek érdekében tehetünk hideg borogatást az orra. Arra figyeljünk, hogy egy darabig ne fújjunk orrot. Megfázásnál előfordulhat a gyakori váladékozás, olyankor óvatosan bedughatjuk az orrlukakat vattával vagy papír zsebkendővel.

Természetesen, ha nem akar elállni, feltétlenül forduljunk orvoshoz!
 

Az orrvérzésről