A B2-vitamint riboflavinnak vagy laktoflavinnak is nevezik.
A vízben oldódó vitaminokhoz tartozik, amelyeket a szervezet nem képes elegendő mértékben tárolni, ezért ezt a vitamint a napi szükségletnek megfelelően a táplálékkal kell bejuttatni a szervezetbe. Aki kiegyensúlyozottan, változatosan és vitaminban gazdagon táplálkozik, aligha fog vitaminhiányban szenvedni. Ismerd meg a B2 vitamint!
Ez segít a migrénen! B2-vitamin
Napi szükséglet
A B2-vitamin napi szükséglete függ az életkortól, a nemtől, az anyagcserétől, a testsúlytól és különleges körülményektől, például terhesség, szoptatás időszaka vagy sportos aktivitások. Egészséges, normál súlyú felnőttek számára a napi szükségletet 1,2 és 1,5 mg-ban állapították meg. A 13 és 15 év közötti, tehát a pubertás kezdetén álló fiatal fiúknak valamivel magasabb a szükségletük, éppígy a várandós és szoptató nőknek, valamint a teljesítménysportolóknak. Az erős alkoholfogyasztóknak ugyancsak fokozott B2-vitamin-szükséglettel kell számolniuk. Itt ugyanis egy helytelen, többnyire nagyon egyoldalú táplálkozás is közrejátszik mint zavaró tényező, amelyet egyensúlyozni kell.
A súlyos betegségben szenvedő, nemrég műtéten átesett vagy állandó stressz alatt szenvedő embereknek is magasabb a B2-vitamin-szükségletük, mint az egészségeseknek. Mivel a vitamin a szervezetben nem tárolható, rendszeresen, tehát naponta magunkhoz kell venni.
A B2-vitamin előfordulása
Mint már említettük, a B2-vitamint elsősorban a tej és tejtermékek tartalmazzák. A máj, a hús és a hal szintén értékes B2-vitamin-források. Ezen kívül a következő élelmiszerekben található meg a vitamin: teljes kiőrlésű lisztek, élesztők, tojás, zöld leveles zöldségek, brokkoli, spárga, spenót. Nem lehet elégszer ismételni, mennyire fontos a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás.
Hiánya estén fellépő tünetek
Jelentkezhet szédülés, szem-, gyomor-, és bélbántalmak is jelentkezhetnek.
Túladagolása nem ismert. Ilyenkor esetleg felléphet viszketés, zsibbadás valamint égő érzés.