Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

B-vitaminok forrásai: Fedezd fel, mely ételekben találhatók meg

2024. 05. 07. 09:06:00 Hillvital

Miben van B-vitamin? Most kiderül! A B12- vitamin egy nagyon fontos vitamin a szervezet számára. Nagyon fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérképzéshez is. Ha arra keresed a választ, hogy miben van B vitamin, akkor jó helyen jársz!
 

Rendkívül nélkülözhetetlen a növekedéshez is.

Aki vegetáriánus vagy esetleg vegán életmódot folytat annak fontos tudni, hogy milyen ételekkel juttathat a szervezetébe B12- vitamint azért, hogy ne alakuljon ki vitaminhiány.



De mégis miben van B12 vitamin?

Azok akik sok tejterméket, tojást illetve halat fogyasztanak azoknak könnyebb bejuttatni a szervezetükbe a B12-vitamint. Húsban is található B12-vitamin. Érdemes sovány bárányhúst, sertéshúst fogyasztani. Halak közül a legjobb a lazac, a ponty és a paradicsomos hering. A juhtej és a kecsketej is nagyon jó forrás. A sajtok közül nagyon jó a trappista, az edami, az ementáli és a füstölt sajt is. A B12-vitamin felszívódásához szükséges a megfelelően egészséges bélflóra. A magas alkoholfogyasztás is növeli a B12-vitamin szükségét. Természetes formában a b12 vitamin gyümölcsben nem található meg.
 

B12 vitamin miben van még?

Juhhús, borjú-, illetve marha-máj, velő és tüdő. Ezeken kívül továbbá nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamin-t a sertéslép, velő, máj, vese, nyelv, és szív is.

 

A B1- vitamin fő feladata, hogy segítse azokat az enzimeket amelyek a szénhidrát-anyagcserében részt  vesznek. 

Támogatja az idegrendszer működését és nagyon hasznos lehet a neuropátiában is. A legnagyobb mennyiségben a sertéshúsban lehet megtalálni.  Gabonamagvakkal ás olajos magvakkal is nagyszerűen bejuttatható a szervezetbe. A babfélék is nagyon sok B1- vitamint tartalmaznak valamint a gabonafélék, a diófélék, a máj és főleg a sertéshús is tartalmaz.
 

 

B1 vitamin miben van?

Nézzük is, hogy miben van B1 vitamin.

  • Húsok: marhahús, sertéshús, hal

  • Búzakorpa, teljes kiőrlésű gabona és kenyér

  • Zöldségek: szója, bab, zöldborsó

  • Gomba

  • Magvak: dió, mandula, szezámmag

 

Benofitamin miben van?

Benfotiamin egy zsírban oldódó formája a B1-vitaminnak (tiaminnak). Míg a hagyományos tiamin vízben oldódó, és könnyen kiürül a szervezetből, a benfotiamin jobban felszívódik a zsírok által, és ezáltal hosszabb ideig marad jelen a szervezetben.

 

A benfotiamin egyéb összetevői között találhatók az alábbiak:

 

Foszfátok: Segítik a benfotiamin felszívódását és hordozását a szervezetben.

 

Zsírsavak: Mivel a benfotiamin zsírban oldódó, ezek segítik a felszívódását és az eloszlását a testben.



A riboflavin vagyis a B2- vitamin nagy szerepet játszik az anyagcsere folyamataiban.

Segíti a pajzsmirigy működését valamint a vassal szedve növelhető vele a vörösvérsejtek száma. Nagyon hatásos lehet a szürkehályog megelőzésében is.
 

 

A B2 vitamin miben van?

Nézzük is, hogy miben van B2 vitamin. 

  • Tejtermékek: tej, sajt, joghurt

  • Húsok: marhahús, sertéshús, máj

  • Zöldségek: brokkoli, spenót, padlizsán

  • Gabonafélék: teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely

  • Tojás


A pantoténsav vagyis a B5- vitamin az idegrendszer védelmezője.

Segíti a zsírok és a fehérjék megfelelő hasznosulását.  Segít a fáradtság legyőzésében valamint a migrén is legyőzhető a segítségével. Nem is gondolnád, de a dohányzásról való leszokásban is segíthet. A legtöbb B5- vitamint a hal, a tojás, a brokkoli és a hüvelyesek tartalmazzák. Persze ezek a vitaminok megtalálhatóak kapszula formájában is így sokkal könnyebb bevinni őket a szervezetbe.
 

B6-vitamin miben van?

Merül fel a kérdés hiszen az is egy fontos része a B-vitamin családnak. Nagyon fontos szerepe van a fehérjék átalakulásánál.
 

Megtalálható a májban, a tejtermékekben, a tojás sárgájában, a kukoricában és a száraz hüvelyesekben is.
 

Miben van sok B vitamin avagy miben van legtöbb B-vitamin? Ha erre keresed a választ, akkor ez a rész neked szól.

A tojás az egyik legjobb B-vitamin forrásnak számít ugyanis megtalálható benne a B7-,B5- és B12-vitamin is. Vannak olyan receptek ahol a tojást a szintén magas B-vitamin tartalmú zabpehellyel készítik el.
 

B6 vitamin miben van?

A fentebb említett máj is nagyon magas B-vitamin forrás. Található benne B2-,B3-,B5-,B6- és B12- vitamin is. Nagyon jó vasforrás és A-vitamin forrás még ezek mellett. A búzakorpa is fontos B-vitamin forrás. Tartalmaz B3-,B5- és B6- vitaminokat. Nagyszerű lehet joghurtba vagy kefirbe keverve. Lehet belőle készíteni akár teljes kiőrlésű pékárut is.
 

A spenót és a zöld leveles zöldségeknek magas a B9-vitamin tartalmuk. A spenót még számos vitaminban gazdag és nagyon jó diétás étel is.

Nagyszerű B vitamin tartalmú ételek táblázatban:

  • B1-vitamin (Tiamin):

    • Sertéshús: kb. 0,7 mg / 100 g

    • Lenmag: kb. 0,8 mg / 100 g

    • Sárgarépa: kb. 0,1 mg / 100 g

  • B2-vitamin (Riboflavin):

    • Marhahús: kb. 0,4 mg / 100 g

    • Tej: kb. 0,18 mg / 100 ml

    • Gomba: kb. 0,5 mg / 100 g

  • B3-vitamin (Niacin):

    • Csirkehús: kb. 10,8 mg / 100 g

    • Tonhal: kb. 11,3 mg / 100 g

    • Barnarizs: kb. 5,5 mg / 100 g

  • B5-vitamin (Pantoténsav):

    • Csirkehús: kb. 1,2 mg / 100 g

    • Tojás: kb. 1,7 mg / közepes tojás

    • Brokkoli: kb. 0,5 mg / 100 g

  • B6-vitamin (Piridoxin):

    • Csirkehús: kb. 0,9 mg / 100 g

    • Lazac: kb. 0,7 mg / 100 g

    • Banán: kb. 0,4 mg / közepes méretű banán

  • B7-vitamin (Biotin):

    • Tojás: kb. 10-30 mikrogramm / közepes tojás

    • Dió: kb. 5 mikrogramm / 28 g

    • Sárgarépa: kb. 0,2 mikrogramm / 100 g

  • B9-vitamin (Folsav vagy Folát):

    • Spenót: kb. 146 mikrogramm / 100 g

    • Csomóbab: kb. 61 mikrogramm / 100 g

    • Sárgarépa: kb. 5 mikrogramm / 100 g

  • B12-vitamin (Kobalamin):

    • Marhahús: kb. 2-3 mikrogramm / 100 g

    • Lazac: kb. 4-5 mikrogramm / 100 g

    • Tej: kb. 0,4-0,5 mikrogramm / 100 ml

 

További B12 vitamin tartalmú növények gyümölcsök élelmiszerek:

 

Alga: Bizonyos tengeri algafajták, például nori, chlorella és spirulina, tartalmazhatnak B12-vitamint, így ezek mind nagyszerű természetes B vitamin forrásnak számítanak. Azonban a benne található forma nem feltétlenül hasznosul olyan hatékonyan, mint az állati eredetű B12.

 

Gombák: Néhány gombafajta, például a shiitake és a fehér gomba, kis mennyiségű B12-vitamint tartalmazhat. Azonban ezek a mennyiségek is általában alacsonyak, és a B12-vitamin biológiai hasznosulása lehet kérdéses. A B12 vitamin zöldségben nem található meg számottevő mennyiségben, így a bizonyos étrendet követők számára csak a gombák jöhetnek szóba!

 

Más fermentált élelmiszerek: Egyes fermentált élelmiszerek, mint például a tempeh, a miso és a savanyú káposzta, némi B12-vitamint tartalmazhatnak, de szintén nem elegendő mennyiségben.

 

Fontos megjegyezni, hogy az ételek B-vitamin tartalma változhat a termesztési körülményektől, az elkészítéstől és más tényezőktől függően. A felsorolt értékek csak tájékoztató jellegűek és eltérhetnek a valóságban mért értékektől.


A legjobb B-vitamin tartalmú ételek!