Miben van B-vitamin? Most kiderül! A B12- vitamin egy nagyon fontos vitamin a szervezet számára. Nagyon fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérképzéshez is. Ha arra keresed a választ, hogy miben van B vitamin, akkor jó helyen jársz!
Rendkívül nélkülözhetetlen a növekedéshez is.
Aki vegetáriánus vagy esetleg vegán életmódot folytat annak fontos tudni, hogy milyen ételekkel juttathat a szervezetébe B12- vitamint azért, hogy ne alakuljon ki vitaminhiány.
De mégis miben van B12 vitamin?
Azok akik sok tejterméket, tojást illetve halat fogyasztanak azoknak könnyebb bejuttatni a szervezetükbe a B12-vitamint. Húsban is található B12-vitamin. Érdemes sovány bárányhúst, sertéshúst fogyasztani. Halak közül a legjobb a lazac, a ponty és a paradicsomos hering. A juhtej és a kecsketej is nagyon jó forrás. A sajtok közül nagyon jó a trappista, az edami, az ementáli és a füstölt sajt is. A B12-vitamin felszívódásához szükséges a megfelelően egészséges bélflóra. A magas alkoholfogyasztás is növeli a B12-vitamin szükségét. Természetes formában a b12 vitamin gyümölcsben nem található meg.
B12 vitamin miben van még?
Juhhús, borjú-, illetve marha-máj, velő és tüdő. Ezeken kívül továbbá nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamin-t a sertéslép, velő, máj, vese, nyelv, és szív is.
A B1- vitamin fő feladata, hogy segítse azokat az enzimeket amelyek a szénhidrát-anyagcserében részt vesznek.
Támogatja az idegrendszer működését és nagyon hasznos lehet a neuropátiában is. A legnagyobb mennyiségben a sertéshúsban lehet megtalálni. Gabonamagvakkal ás olajos magvakkal is nagyszerűen bejuttatható a szervezetbe. A babfélék is nagyon sok B1- vitamint tartalmaznak valamint a gabonafélék, a diófélék, a máj és főleg a sertéshús is tartalmaz.
B1 vitamin miben van?
Nézzük is, hogy miben van B1 vitamin.
-
Húsok: marhahús, sertéshús, hal
-
Búzakorpa, teljes kiőrlésű gabona és kenyér
-
Zöldségek: szója, bab, zöldborsó
-
Gomba
-
Magvak: dió, mandula, szezámmag
Benofitamin miben van?
Benfotiamin egy zsírban oldódó formája a B1-vitaminnak (tiaminnak). Míg a hagyományos tiamin vízben oldódó, és könnyen kiürül a szervezetből, a benfotiamin jobban felszívódik a zsírok által, és ezáltal hosszabb ideig marad jelen a szervezetben.
A benfotiamin egyéb összetevői között találhatók az alábbiak:
Foszfátok: Segítik a benfotiamin felszívódását és hordozását a szervezetben.
Zsírsavak: Mivel a benfotiamin zsírban oldódó, ezek segítik a felszívódását és az eloszlását a testben.
A riboflavin vagyis a B2- vitamin nagy szerepet játszik az anyagcsere folyamataiban.
Segíti a pajzsmirigy működését valamint a vassal szedve növelhető vele a vörösvérsejtek száma. Nagyon hatásos lehet a szürkehályog megelőzésében is.
A B2 vitamin miben van?
Nézzük is, hogy miben van B2 vitamin.
-
Tejtermékek: tej, sajt, joghurt
-
Húsok: marhahús, sertéshús, máj
-
Zöldségek: brokkoli, spenót, padlizsán
-
Gabonafélék: teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely
-
Tojás
A pantoténsav vagyis a B5- vitamin az idegrendszer védelmezője.
Segíti a zsírok és a fehérjék megfelelő hasznosulását. Segít a fáradtság legyőzésében valamint a migrén is legyőzhető a segítségével. Nem is gondolnád, de a dohányzásról való leszokásban is segíthet. A legtöbb B5- vitamint a hal, a tojás, a brokkoli és a hüvelyesek tartalmazzák. Persze ezek a vitaminok megtalálhatóak kapszula formájában is így sokkal könnyebb bevinni őket a szervezetbe.
B6-vitamin miben van?
Merül fel a kérdés hiszen az is egy fontos része a B-vitamin családnak. Nagyon fontos szerepe van a fehérjék átalakulásánál.
Megtalálható a májban, a tejtermékekben, a tojás sárgájában, a kukoricában és a száraz hüvelyesekben is.
Miben van sok B vitamin avagy miben van legtöbb B-vitamin? Ha erre keresed a választ, akkor ez a rész neked szól.
A tojás az egyik legjobb B-vitamin forrásnak számít ugyanis megtalálható benne a B7-,B5- és B12-vitamin is. Vannak olyan receptek ahol a tojást a szintén magas B-vitamin tartalmú zabpehellyel készítik el.
B6 vitamin miben van?
A fentebb említett máj is nagyon magas B-vitamin forrás. Található benne B2-,B3-,B5-,B6- és B12- vitamin is. Nagyon jó vasforrás és A-vitamin forrás még ezek mellett. A búzakorpa is fontos B-vitamin forrás. Tartalmaz B3-,B5- és B6- vitaminokat. Nagyszerű lehet joghurtba vagy kefirbe keverve. Lehet belőle készíteni akár teljes kiőrlésű pékárut is.
A spenót és a zöld leveles zöldségeknek magas a B9-vitamin tartalmuk. A spenót még számos vitaminban gazdag és nagyon jó diétás étel is.
Nagyszerű B vitamin tartalmú ételek táblázatban:
-
B1-vitamin (Tiamin):
-
Sertéshús: kb. 0,7 mg / 100 g
-
Lenmag: kb. 0,8 mg / 100 g
-
Sárgarépa: kb. 0,1 mg / 100 g
-
-
B2-vitamin (Riboflavin):
-
Marhahús: kb. 0,4 mg / 100 g
-
Tej: kb. 0,18 mg / 100 ml
-
Gomba: kb. 0,5 mg / 100 g
-
-
B3-vitamin (Niacin):
-
Csirkehús: kb. 10,8 mg / 100 g
-
Tonhal: kb. 11,3 mg / 100 g
-
Barnarizs: kb. 5,5 mg / 100 g
-
-
B5-vitamin (Pantoténsav):
-
Csirkehús: kb. 1,2 mg / 100 g
-
Tojás: kb. 1,7 mg / közepes tojás
-
Brokkoli: kb. 0,5 mg / 100 g
-
-
B6-vitamin (Piridoxin):
-
Csirkehús: kb. 0,9 mg / 100 g
-
Lazac: kb. 0,7 mg / 100 g
-
Banán: kb. 0,4 mg / közepes méretű banán
-
-
B7-vitamin (Biotin):
-
Tojás: kb. 10-30 mikrogramm / közepes tojás
-
Dió: kb. 5 mikrogramm / 28 g
-
Sárgarépa: kb. 0,2 mikrogramm / 100 g
-
-
B9-vitamin (Folsav vagy Folát):
-
Spenót: kb. 146 mikrogramm / 100 g
-
Csomóbab: kb. 61 mikrogramm / 100 g
-
Sárgarépa: kb. 5 mikrogramm / 100 g
-
-
B12-vitamin (Kobalamin):
-
Marhahús: kb. 2-3 mikrogramm / 100 g
-
Lazac: kb. 4-5 mikrogramm / 100 g
-
Tej: kb. 0,4-0,5 mikrogramm / 100 ml
-
További B12 vitamin tartalmú növények gyümölcsök élelmiszerek:
Alga: Bizonyos tengeri algafajták, például nori, chlorella és spirulina, tartalmazhatnak B12-vitamint, így ezek mind nagyszerű természetes B vitamin forrásnak számítanak. Azonban a benne található forma nem feltétlenül hasznosul olyan hatékonyan, mint az állati eredetű B12.
Gombák: Néhány gombafajta, például a shiitake és a fehér gomba, kis mennyiségű B12-vitamint tartalmazhat. Azonban ezek a mennyiségek is általában alacsonyak, és a B12-vitamin biológiai hasznosulása lehet kérdéses. A B12 vitamin zöldségben nem található meg számottevő mennyiségben, így a bizonyos étrendet követők számára csak a gombák jöhetnek szóba!
Más fermentált élelmiszerek: Egyes fermentált élelmiszerek, mint például a tempeh, a miso és a savanyú káposzta, némi B12-vitamint tartalmazhatnak, de szintén nem elegendő mennyiségben.
Fontos megjegyezni, hogy az ételek B-vitamin tartalma változhat a termesztési körülményektől, az elkészítéstől és más tényezőktől függően. A felsorolt értékek csak tájékoztató jellegűek és eltérhetnek a valóságban mért értékektől.