Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A pajzsmirigy túlműködésének okai és tünetei

2023. 05. 26. 11:03:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A pajzsmirigy túlműködése olyan állapot, amikor a pajzsmirigy túl sok pajzsmirigy hormont termel vagy túlzottan aktív. Ez számos okból adódhat, és a tünetek változatosak lehetnek.
 

Gyakori okok:
 

Autoimmun betegségek: Az autoimmun pajzsmirigybetegségek közül a Graves-Basedow-kór a leggyakoribb oka a pajzsmirigy túlműködésének. Ez a betegség a pajzsmirigy működését serkenti, és a test antitesteket termel, amelyek stimulálják a pajzsmirigy hormontermelést.

 

Pajzsmirigy-golyva: A pajzsmirigy-golyva olyan állapot, amikor a pajzsmirigy megnagyobbodik, és túl sok hormont termel. Ez lehet a jódhiány vagy a pajzsmirigy túlérzékenység eredménye.
 

Pajzsmirigy-tumorok: Ritka esetekben a pajzsmirigy túlműködését pajzsmirigy-tumorok okozhatják, amelyek fokozott hormontermeléssel járnak.
 

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például a pajzsmirigy túlműködésére alkalmazott gyógyszerek (pl. jód, amiodaron), vagy egyéb gyógyszerek, mint például a kortikoszteroidok vagy a lítium, hosszú távon fogyasztva pajzsmirigy túlműködést okozhatnak.
 

Túlzott jódbevitel: Ha valaki túl sok jódot fogyaszt a táplálékával vagy kiegészítők formájában, ez stimulálhatja a pajzsmirigy hormontermelést és pajzsmirigy túlműködést okozhat.


Pajzsmirigy túlműködés.

 

Gyakori tünetek:

 

A pajzsmirigy túlműködése számos tünetet okozhat, amelyek befolyásolhatják az anyagcserét, a szív- és érrendszeri rendszert, az idegrendszert és az általános egészségi állapotot.

 

Gyors szívverés és szívritmuszavarok: A túlzott pajzsmirigy hormontermelés hatására a szívverés fokozódik, és a szívritmus rendszertelenségei (pl. pitvarfibrilláció) is kialakulhatnak.
 

Emelkedett vérnyomás: A pajzsmirigy túlműködése befolyásolhatja a vérerek rugalmasságát és a szív erejét, ami magas vérnyomáshoz vezethet.
 

Gyors anyagcsere és fokozott étvágy: A pajzsmirigy túlműködése fokozza az anyagcserét, ami a testsúlycsökkenéshez vagy a fokozott étvágyhoz vezethet. Az érintettek gyakran érezhetik, hogy folyamatosan éhesek, de nem képesek hízni.
 

Gyengeség és izomvesztés: A túlzott pajzsmirigy hormontermelés befolyásolhatja az izmokat, ami gyengeséget és izomvesztést eredményezhet. Az érintettek gyakran tapasztalnak izomgyengeséget és fáradtságot még enyhe fizikai aktivitás során is.
 

Idegesség és szorongás: A pajzsmirigy túlműködése stimuláló hatással lehet az idegrendszerre, ami idegességet, szorongást, ingerlékenységet, nyugtalanságot és alvászavarokat okozhat.

 

Gyakori székrekedés vagy hasmenés: A pajzsmirigy túlműködése befolyásolhatja az emésztést, ami székrekedést vagy éppen hasmenést okozhat.
 

Hőérzékenység és verejtékezés: A túlzott pajzsmirigy hormontermelés fokozott testhőtermelést eredményezhet, ami miatt az érintettek hőérzékenyek lehetnek és gyakrabban izzadnak.
 

Gyengült immunrendszer: A pajzsmirigy túlműködése kihatással lehet az immunrendszerre, ami csökkentheti az egyén ellenállóképességét és növelheti a fertőzések és betegségek kockázatát.
 

Szemészeti tünetek: A Graves-Basedow-kór esetén gyakran jelentkeznek szemészeti tünetek, mint például a duzzadt, kipirult szemek, szemfájdalom, szemhéjduzzanat és ritkábban a szemgolyó kidülledése.

 

Menstruációs rendellenességek: Nőknél a pajzsmirigy túlműködése hatással lehet a menstruációs ciklusra, és különböző rendellenességeket okozhat, mint például szabálytalan vagy kihagyó menstruáció.

 

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek nem specifikusak és más egészségügyi problémákhoz is kapcsolódhatnak. Azonban, ha ezeket a tüneteket tapasztalod, és gyanítod, hogy pajzsmirigy túlműködésed lehet, fontos orvoshoz fordulni és a megfelelő diagnózis felállítását kérni.

 

A pajzsmirigy panaszok esetén a Galajfű tea az egyik leghatékonyabb gyógynövény. Olvasd el az ide vonatkozó tudásanyagot: A galajfű tea szerepe a pajzsmirigy betegségek kezelésében és megelőzésében


Pajzsmirigy vizsgálat.