Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Pikkelysömör: Diagnózis és kezelési lehetőségek

2023. 04. 04. 10:15:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

A pikkelysömör diagnózisát általában a bőrgyógyász végzi. A diagnózis általában a beteg bőrének és körmének vizsgálatából, valamint a beteg történetének megismeréséből áll. Az orvos gyakran kérhet bőrmintát, hogy megerősítse a diagnózist, és kizárjon más bőrbetegségeket.

 

A pikkelysömör kezelésének célja a tünetek enyhítése, a bőr megnyugtatása és a beteg életminőségének javítása. A kezelési lehetőségek széles skáláját kínálják, amelyek közül az orvos kiválasztja a legmegfelelőbbet a betegség súlyossága és az egyéni szükségletek alapján.
 

A pikkelysömör kezelésének lehetőségei közé tartoznak:
 

Topikális (helyi) terápia: A krémek, kenőcsök és samponok az első vonalbeli kezelések közé tartoznak, amelyeket közvetlenül a bőrre alkalmazhatók. A topikális kezelések lehetnek kortikoszteroidok, calcineurin inhibitorok, szalicilsavak, szénhidrát- és vaszkuláris szabályozók.
 

Fototerápia: Az ultraibolya fényterápiát, mint a PUVA vagy az UVB kezeléseket gyakran alkalmazzák a közepes vagy súlyos pikkelysömör esetén.
 

Szisztémás kezelések: A szisztémás terápiák, mint például a metotrexát, acitretin, és biológiai terápiák, mint például az adalimumab, etanercept, és ustekinumab gyakran hatékonyak lehetnek súlyosabb esetekben, amikor a topikális és fototerápiás kezelések nem segítenek.
 

Életmód változtatások: Az életmód változtatások is fontosak lehetnek a pikkelysömör kezelésében. A dohányzás abbahagyása, az egészséges táplálkozás és a testmozgás segíthet a betegség súlyosságának csökkentésében.

 

A pikkelysömör kezelése hosszú távú lehet, és a betegség tünetei visszatérhetnek, ha a kezelés abbahagyódik. Fontos, hogy a betegek rendszeresen vegyenek részt az orvosi vizsgálatokon, és tartsák be az orvos utasításait a kezelésükkel kapcsolatban.

 

A kezelés hatékonysága személyenként változó, és az orvos gyakran több kezelési módot is alkalmazhat egyszerre a legjobb eredmény elérése érdekében. Az orvosok is javasolhatnak különféle életmód változtatásokat, amelyek segíthetnek enyhíteni a pikkelysömör tüneteit és megelőzni a kiújulásokat.

 

Az életmód változtatások közé tartozhat az egészséges étrend, a dohányzás elhagyása, a testmozgás és a stresszkezelés. Fontos, hogy a beteg rendszeresen menjen orvoshoz, és ne hagyja abba a kezelést, anélkül hogy erről előzetesen konzultálna.
 

A pikkelysömör kezelése mellett fontos a beteg pszichológiai támogatása is. A betegség gyakran jelentős hatást gyakorol a beteg életminőségére, és az orvosoknak figyelembe kell venniük a pszichológiai hatásokat is a kezelés során. A betegeknek sokszor nehéz elfogadniuk a betegséget, és az életmódjukhoz való alkalmazkodásban is segítségre lehet szükségük.


A pikkelysömör diagnózisa.