Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Pikkelysömör: Mi az, és hogyan határozzák meg?

2023. 07. 27. 11:21:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A pikkelysömör egy krónikus, autoimmun betegség, mely bőr- és ízületi tünetekkel járhat. Az esetek 80%-ában a bőrön jelennek meg a tünetek, a fennmaradó 20%-ban pedig az ízületek érintettek.

 

A pikkelysömörre jellemző a bőrön megjelenő vörös, viszkető és hámló foltok kialakulása, amelyek a test különböző részein jelentkezhetnek, például az ágyékban, a könyöknél, a térdnél, a hajas fejbőrön és az arcon.
 

Mi váltja ki a pikkelysömört?

A betegség okai részben ismeretlenek, de egyértelmű, hogy az immunrendszer működési zavara áll a háttérben. A normális bőrsejtek a bőr felszínén fejlődnek és pótolják az elhalt sejteket. Azonban a pikkelysömörben szenvedők esetében az immunrendszer rosszul működik, és túlzott mennyiségben termel gyulladásos citokineket, melyek serkentik a bőrsejtek túlzott növekedését és szaporodását. Ennek eredményeként a bőrsejtek túlzottan felhalmozódnak, és a bőrön pszeudotumorokat, vagyis pikkelyeket alkotnak, amelyek különböző méretűek lehetnek.
 

A pikkelysömör diagnózisát az orvosok általában a bőrön jelentkező tünetek alapján állapítják meg. Az orvosok általában a bőrön jelentkező vörös, hámló és viszkető foltokat vizsgálják meg, és megkérdezik a beteget a tünetekről és az előzményekről. Az esetek nagy részében az orvosoknak nem szükséges további teszteket elvégezniük, de az ízületi tünetek esetén az orvosok általában röntgenfelvételeket vagy más képalkotó vizsgálatokat végeznek.
 

A pikkelysömör kezelése az adott beteg állapotától függ. Az orvosok általában olyan helyi és szisztémás kezeléseket javasolnak, amelyek enyhítik a tüneteket és javítják a beteg állapotát. Helyi kezelések közé tartoznak a krémek, kenőcsök és samponok, míg a szisztémás kezelések közé tartoznak a szájon át szedhető gyógyszerek, az injekciók, valamint az UV-kezeltetések. Az orvosok általában olyan kezelési tervet javasolnak, amely megfelel a beteg állapotának és az egyéni igényeinek. Az életmód változtatása is segíthet a pikkelysömör kezelésében, például a stressz csökkentése, az egészséges étrend és a testmozgás.
 

A pikkelysömör jelenleg nem gyógyítható, de a kezelések hatékonyan enyhíthetik a tüneteket és segíthetik a beteg állapotának javítását. Azonban általában folyamatos kezelést javasolnak a tünetek enyhítése és az esetleges szövődmények megelőzése érdekében.
 

Az embereknek a pikkelysömörrel való megküzdése általában nehéz lehet, mivel a betegség kozmetikai és érzelmi hatásai is jelentősek lehetnek. Az érintetteknek gyakran nehéz elfogadni a betegséget, és a bőrükön jelentkező tünetek miatt szégyenérzetük lehet. Ezért a pszichológiai támogatás is fontos része lehet a pikkelysömör kezelésének, amely segíthet a betegeknek megbirkózni a betegséggel, csökkenteni az érzelmi stresszt és javítani az életminőséget.

 

Mi is a pikkelysömör? Most kiderül!