Barion Pixel
Menü

A bordás kel amit akár otthon is termeszthetsz!

Veress Máté - HillVital
2022. 04. 27. 09:18:00

Az egyik legegészségesebb zöld leveles zöldség a bordás kel. Akár a konyhakertben is nevelhető és csodásan finom valamint egészséges ételeket lehet belőle készíteni.
 

A bordás kel vagy másnéven pak choi egy távol-keleti káposztaféle. Ez a haza rokonaival ellentétben nem képez fejet. A levélnyele és a levéllemeze is egyaránt fogyasztható. A méretük és a színük is változó lehet. Nagyon magas a béta-karotin, folsav és C-vitamint tartalma is. De található benne még kalcium is. Egy kutatás szerint a vízitorma után a második legértékesebb összetevőkkel rendelkező zöldség.
 

A bordás kel előveteményként áprilisban, nyári vetése pedig július második felétől egészen az augusztus elejéig szokott aktuális lenni. A tenyészideje rövidnek számít, ugyanis változattól függően 35-60 nap, ezért a türelmetlen hobbikertészeknek is ajánlott lehet. Eléggé nagy viszont a tápanyagigénye a növénynek. A humuszban gazdag kerti talajban fejlődik igazán jól. Vetés előtt érett komposzttal vagy szervestrágyával kell táplálni, hogy bő legyen a termése.


A bordás kel egy nagyon vízigényes növény. Nyáron locsolni kell rendszeresen, a talajt pedig mulccsal kell letakarni. A legnagyobb kártevői a csigák és a földibolhák. Ezek ellen lehet védekezni hamu szórással.

 

Ha szereted a keleties konyhát, akkor már biztosan találkoztál a bordás kellel. Hagyományosan olajjal szokták elkészíteni és köretként nagyszerű. Több leves egyik nélkülözhetetlen kelléke. De akár a spárga módjára is fel lehet dolgozni.
 


A cikk végére pedig jöjjön egy kiváló recept is. A párolt bordás kel egy kis szezámmaggal nagyon finom és rendkívül egészséges étel.

 

Nézzük is, hogy mikre lesz szükséged:
 

-4 db bordás kel

-2 evőkanál olaj

-1 gerezd fokhagyma

-3 evőkanál szójaszósz

-1 marék szezámmag

-1 evőkanál szezámolaj

-1 kávéskanál reszelt gyömbér

Először is mosd meg a bordás kel fejeket, de a levelek között többször is öblítsd át. Egy mély serpenyőben hevítsd fel az olajat, reszeld bele a fokhagymát, a gyömbért aztán tedd bele a bordás kelt is. Öntsd rá a szójaszószt, majd folyamatosan forgatva párold addig amíg kissé össze nem esik. Ezután kiveszed, megszórod a szezámmaggal és végül egy kevéske szezámolajat csepegtetsz rá. El i készült az étel, lehet fogyasztani.

A bordás kel fogyasztása.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 
Tartalomhoz tartozó címkék: bordás kel bordás kel recept pak choi

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!