Csalán gyógyhatása
A csalánt az emberek évezredek óta használják, többek között festéknövényként.
A növény élelmiszerként is régóta felhasználásra kerül magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt. Gyógynövényként a csalánt már az ókorban is alkalmazták.
A csalán jótékony hatásai:
A csalánt elsősorban fájdalomcsillapító és gyulladásgátló tulajdonságaiért használják.
Emellett reumánál, ízületi gyulladásoknál és húgyúti betegségnél is alkalmazható.
A csalánt hajhullás és a haj, illetve a fejbőr más problémáinak kezelésére is alkalmazható
Élelmiszerként is értékes, mivel magas a vas-, kalcium-, magnézium, valamint A- és C-vitamin- tartalma. Emellett a fehérjetartalma is jelentős.
A csalánleveleket és - gyökereket főleg teának készítik el, de külsőleg is lehetséges az alkalmazása (borogatás formájában). Emellett a csalán megfőzve és salátaként is elkészíthető.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
