Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Csíráztatás házilag? Mutatjuk hogyan csináld!

hillvital.hu

A csírák általában a legegészségesebb táplálékok egyike.

Beszerzésük gyakran gondot okozhat, de akár mi is megpróbálkozhatunk az előállításukkal.

 

Csíráztatás lépésről-lépésre

 

Az áztatás: A vegyszermentes magokat először öblítsd le, majd áztasd be. Az olajos magvakat 1 napra, a gabonákat 12 órára, a pici apró magocskákat csak 4-8 órára kell vízbe tenni, ahhoz, hogy kihajtsanak.

 

A csíráztatás: Bioboltokban olcsón vásárolhatsz műanyag-, vagy agyag csíráztató edényeket, de egy egyszerű tányérban is kikelnek a csírák. A speciális edény különböző szintjeire kerülnek vékonyan elterítve a magok, az alsó tálba pedig tegyél vizet. Rakd az egészet a konyha egy melegebb (20-22 C) pontjára, a többit pedig bízd a természetre. Ha egy egyszerű tálra szórod a magokat, akkor takard le egy bevizezett vászondarabbal, amit folyamatosan tarts nedvesen. A csírázás után a harmadik napon már nem is kell a vászon.

 

Rendszeres öblítés: A kikelt magokat érdemes reggel és este folyó víz alatt egy kicsit átöblíteni, illetve az alsó tálban lévő vizet kicserélni. Így elkerülheted az esetleges penészedést. 3-4 nap múlva már eheted is a csírákat.

 

A legfinomabb apróságok

Búzacsíra: A magas vérnyomás legjobb ellenszere, tisztítja a májat, megszünteti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, baktériumölő, és serkenti az emésztést. Hosszú és rövid csírákkal is nagyon finom, és jól keverhető salátában más zöldekkel. 

Lucernacsíra: Remekül szabályozza a szervezet koleszterinszintjét, és megakadályozza a vérzsír lerakodását az érfalakon. Csökkenti az ízületi gyulladásokat és a reumatikus fájdalmakat. B12 tartalma miatt nőknek kötelező, hisz ez a vitamin képes csökkenteni a vérszegénységet. 

Retekcsíra: 
A téli beteges időszakban az egyik legjobb természetes antibiotikum, Megfázás és orrdugulás esetén oldja a nyáklerakódásokat. Remek méregtelenítő, de még a kisebb vese és epeköveket is képes eltávolítani a szervezetből. Íze kissé csípős, ezért érdemes más csírákkal összekeverve enni. 

Zsázsa:
 A rendszeres zsázsafogyasztással megelőzheted a szívinfarktust, de a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően késleltetheted az öregedést is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, és segít a mellrák megelőzésében is. Nem utolsósorban afrodiziákum, növeli a férfierőt.

Csíráztatás házilag