Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az ínhüvelygyulladás lehetséges kezelése és okai

2022. 10. 13. 10:44:00 Veress Máté - HillVital

Az ínhüvelygyulladás lehetséges kezelése és okai! A leggyakoribb betegségek közé tartozik a kézen kialakuló ínhüvelygyulladás. Az ínhüvelygyulladás legtöbbször akkor történik meg amikor a végtag már szinte alig használható.

Először nézzük is, hogy mi az az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelyek az inakat magukba foglaló alagútszerű képződmények, amelyeknek az a feladata, hogy az inak mozgása súrlódásmentesen lezajlódjon. Nagyon fontos a mozgásszervrendszer számára, mivel ezek továbbítják az izmokból létrejövő mozgást a csontok felé. Sajnos hosszú és erős megterhelés esetén ezek begyulladhatnak.

2 oka lehet az ínhüvelygyulladásnak a fertőzés és a mechanikai irritáció. Éppen ezért 2 típusát lehet megkülönböztetni, a fibrines és a gennyes ínhüvelygyulladás. A fibrines ínhüvelygyulladás egy sokszor ismétlődő mozgás miatt alakul ki. Ilyen mozgás a gépelés, az egérhasználat, a sok házimunka vagy a hangszeren való játszás. Ennél a típusnál az ínhüvely duzzadt lesz, az ínak mozgását segítő anyagnak az összetétel megváltozik ami miatt feszülő, szúró és égő fájdalom jön létre. Az ujjaknak a mozgatása nehézkes lesz és mozgatás közben egy roppanó hang is hallható.

 


Kialakulhat az ínhüvelygyulladás egy fertőzés miatt is. Egy szálka vagy egy tűszúrás miatt is létrejöhet és egy másodlagos gyulladásként átterjed a környező szöveteken. Ezt a típust nevezik gennyes ínhüvelygyulladásnak. Nagyon gyorsan alakulnak ki a tünetei ilyen a spontán fájdalom és a nyomásérzékenység.

Ínhüvelygyulladás esetén nagyon fontos a hatásos kezelés, ezért a tünetek észrevétele után érdemes egy szakembert felkeresni. Otthon is tehetsz érte, hogy jobbra forduljon a dolog. Ahhoz, hogy csökkentsd a gyulladást érdemes a problémás testrészt nyugalomba helyezni és kímélni is kell. Hatásosan enyhítheted a fájdalmat jeges borogatással valamint nagyszerű
gyógynövényes balzsamok használatával. A gyógyulás akár hetekig is eltarthat, ezért a kímélést nem szabad megszüntetni akkor sem amikor már enyhült a fájdalom, mivel egy új terhelés hatására kiújulhat a gyulladás.

Az ínhüvelygyulladás kialakulását meg lehet előzni azzal is, ha a kézzel végzett monoton munkát időnként szüneteltetni kell, át kell mozgatni a kezedet és sportolás során nem szabad túlerőltetni a kézfejedet.Az ínhüvelygyulladás lehetséges kezelése és okai.