A D-vitamin növényekben és húsokban, azaz élelmiszerekben egyaránt megtalálható.
Növényi eredetű forrást tekintve, azonban egyedül csak a gombában található meg.
Típustól függően eltérő D-vitamin tartalommal rendelkezhetnek. Egyes fajták akár fedezhetik a napi szükségletet is. Ehhez azonban nagy mennyiségben kell fogyasztani. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gomba alacsony fehérjeforrással rendelkezik és kiváló tápanyag és fehérje forrás.
Milyen más élelmiszerben található még D-vitamin?
Lazac
A lazac viszonylag magas D-vitamin tartalommal rendelkezik. 100 grammban közel 500-600 NE is lehet. Ezen kívül érdemes fogyasztani omega-3 zsírsav tartalma miatt is, ami hozzájárul a szív egészséges működéséhez, valamint a benne található astaxatin miatt, képes a gyulladások csökkentésére is.
Máj
Leginkább kifejezetten a marhamájat szokták kiemelni, hogy ez gazdag D-vitaminban. Minden típusát ajánlott beépíteni az étrendbe. Fogyasztásával nem csak D-vitaminhoz, de még azon kívül A-vitaminhoz, valamint rézhez, cinkhez, vashoz, és fehérjéhez is juthatunk. A legjobb választás, ha minél fiatalabb állat máját válasszuk, ugyanis az több D-vitamint tartalmaz.
Tej
A tej nem csak kiváló D-vitamin forrásnak mondható, de a benne lévő kalcium tartalma miatt nagyon jól szívódik fel a D-vitamin. Ezen kívül még sok fehérjét is tartalmaz. Kalcium tartalmának köszönhetően pedig erősíti a csontokat, a szívet, valamint a gyomor és bélrendszert is képes rendben tartani.
Ezeken az ételeken kívül még megemlíthető az étcsokoládé, valamint a tojássárgája is.
Azonban ha megfelelő napi mennyiségű D-vitamin szeretnénk bejuttatni, akkor azzal érdemes tisztában lenni, hogy ez csupán étkezéssel szinte lehetetlen. Naponta olyan mennyiségbe és gyakoriságban kellene ennünk ezeket, hogy az kivitelezhetetlen.
Épp ezért a megfelelő étrend mellett, az étrend-kiegészítők, valamint nyáron a legalább 20-30 perces szabadban tartózkodás is fontos.