Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A D-vitamin hormonokra gyakorolt fontos hatása

2023. 07. 13. 09:21:00 hillvital.hu

A D-vitamin hatása a hormonokra! A nők szervezetében az ösztrogén és a progeszteron nagyon feladatért felelős, melyet a D-vitamin befolyásolhat.
 


Miért felel az ösztrogén és a progeszteron?

 

A progeszteron első soron a menstruációért és az ovuláció szabályozásáért felelős. Túl alacsony, vagy túl magas szint esetén jelentkezhet, hogy késik, vagy elmarad menstruáció. Ugyanakkor ha a progeszteron szint normalizálódik, viszont az ösztrogénszint még mindig magas, akkor a havi vérzés igencsak bő lehet.
 

Ez is azt jelzi, hogy a megfelelő arány nagyon fontos a hormonok esetében.
 

Ezen felül a progeszteronnak nagyon fontos szerepe van a megtermékenyülésben és a petesejt méhbe történő beágyazásában is. Ilyenkor a progeszteronnak köszönhető, hogy a terhesség fennmarad. Elhárítja a z immunválaszt az idegen magzat ellen, biztosítja a méh nyugalmát, valamint fokozza a méh növekedésével járó vérerek szaporodását.
 

Alacsony szint esetén csökkenhet a megtermékenyülés esélye, valamint növekedhet a vetélés esélye is.
 

Hogy jön képbe a D-vitamin?

 

Egy teszt során, az ovuláció hiánya és a D-vitamin alacsony szintje között mutattak ki egyértelmű összefüggést. Ez azt jelenti, hogy a kutatócsapat 67 meddő nőt vizsgált meg, akik közül 93% D-vitamin hiányban szenvedett.
 

Egy másik kutatásban a hormonok megfelelő szintje között és a D-vitamin között mutattak ki egyértelmű kapcsolatot. Ez azt jelenti, hogy ez alkalommal olyan nőket vizsgáltak, akik erős, gyakran fejfájással, egészen hányásig, rosszullétig fokozódó görcsökkel járó menstruációval éltek.
 

Az egyik csoport 2 hónapon át D-vitamin szedett, míg a másik placebo-t, azaz valódi hatás nélküli készítményt. Az eredmények azt mutatták, hogy a D-vitamin szedő nők esetében jelentős volt a javulás.
 

A D-vitamin pótlása tehát igen fontos feladat. Nyáron ez sokkal könnyebb, viszont télen nagyobb odafigyelést igényel. Ilyenkor a megfelelő táplálkozás mellett, érdemes étrend-kiegészítőket is használni. A lényeg, hogy naponta legalább 2000 NE-t bejuttassunk a szervezetünkbe, ugyanis ez a mennyiség ajánlott naponta egy felnőtt számára.
 

A D-vitamin hatása a hormonokra