Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A D-vitamin optimális napi bevitele

2024. 05. 07. 14:01:00 HillVital

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos feladat, főleg a téli időszakban.

De mégis mennyi a napi ajánlott mennyiség?
 

A D-vitamin mennyiségét NE azaz nemzetközi egységben mérik. Egy felnőtt számára a napi megfelelő D-vitamin mennyisége 1500-2000 NE közé tehető. Bár annak ellenére, hogy egyes élelmiszerek is tartalmaznak D-vitamint, ez egyszerűen csak táplálkozással nem vihető be. A napi d vitamin szükséglet meghaladása nem ajánlott.

A nyári időszakban javasolt naponta legalább 20-30 percet a szabadban tölteni. Ez nagyban segíti a kellő mennyiségű D-vitamin előállítását.

Télen, illetve kora tavasszal és késő ősszel azonban más a helyzet. Ilyenkor csökken a napsütéses órák száma, így nincs meg a megfelelő napi mennyiség. Ilyenkor marad az ételek, illetve az étrend-kiegészítők általi bejuttatás. Sok olyan étel van, amely tartalmaz D-vitamint, azonban ezekből olyan mennyiséget kellene fogyasztani, ami naponta kivitelezhetetlen.
 

A napi D-vitamin mennyiség bevitele, életkorra lebontva:
 

- 2 hét és 1 éves kor között: maximum 400-1000 NE
- 1 és 18 év között: 500-1000 NE
- 18 év felett: 1500-2000 NE

Ez a D vitamin napi szükséglet mikrogrammban kifejezve a következő:

- 2 hét és 1 éves kor között: maximum 10-25 µg
- 1 és 18 év között: 15-25 µg
- 18 év felett: 30-50 µg

Nem minden D-vitamin tartalmaz ekkor a dózist. A d vitamin napi adagja csak egy ajánlott mennyiség. Mindig a számunkra legmegfelelőbbet érdemes választani. Azonban ha nem találunk nagy dózisút, akkor a NE figyelembe véve változtathatunk a napi szedésén. Tehát a d-vitamin napi adag nincs mindig kőbe vésve. A legtöbb étrend-kiegészítő esetében a D-vitamin napi maximum adagja az 1000 NE.


D vitamin túladagolás, avagy lehetséges-e a túladagolás?
 

Mivel a D-vitamin élelmiszerben csak csekély mennyiségben van jelen, ezért élelmiszer okozta túladagolás nem lehetséges. A túladagolás akkor sem lehetséges, hogy ha napsugarak által történik a felvétel. Ez amiatt van, mert a szervezet automatikusan védekezik és megakadályozza a további felvételt abban az esetben ha meg van a kellő mennyiség. 

Napfény által csak abban az esetben lehetséges, ha például egész évben forró égövön tartózkodunk.
 

Ennek tudatában tehát az egyetlen lehetőség, hogy étrend kiegészítők formájában történik túladagolás. Azonban ebben az esetben is nagyon magasnak kell lenni a napi bevitelnek, hogy ez megtörténjen. Egy kutatás szerint a túladagolás napi 50 000 NE bevitelénél keletkezik.

Reggel vagy este szedjük a D-vitamin?

A vitaminokat két csoportra oszthatjuk.
 

Vannak a zsírban oldódó vitaminok. (A,D,E,K)

Ezek a zsírszövetében és a májban raktározódnak. Kiegyensúlyozott étrend mellett nem szükséges a rendszeres pótlásuk. Időszakosan azonban szükség lehet rájuk. Ilyen például a D-vitamin melyre főleg télen van nagyobb szükség.
 

A másik fő csoportot a vízben oldódó vitaminok. (pl.: B,C)
 

Ezeket a szervezetünk nem képes raktározni, a kellő mennyiség felszívódik, a felesleg pedig kiürül így a túladagolás veszélye elenyésző. Bevitelük ezért minden nap szükséges.

Így tehát a gyakran ismételt kérdésre, miszerint a D vitamin szedése reggel vagy este javasolt, a következő a válasz. A legtöbb vitamin, így a D-vitamin is a reggeli étkezések közben bevehetők. Ezt követően napközben már érezhetjük jótékony hatásaikat.
 

A D vitamin napi adagja