Barion Pixel
Menü

A deltaizom fájdalom okai és lehetséges kezelése!

Veress Máté - HillVital
2021. 02. 23. 11:16:00

Nagyon sok esetben a deltaizom fájdalom a rotátorköpeny sérülése miatt jön létre. A rotátorköpeny a vállízület mozgásában valamint a stabilitásában játszik rendkívül fontos szerepet.
 

Ezt a rendszert 4 izom alkotja, és ezek egy köpenyként ölelik körbe a felkarcsont fejét. A rotátorköpeny izmainak az ínvégződései egy szűk térben kell, hogy mozogjanak.

 

Ha folyamatos íngyulladás alakul ki, akkor annak a következménye lehet a rotátorköpeny ínjainak a leszakadása. Az életkor haladtával az ilyen sérülések esélye egyre csak nő.
 

A rotátorköpeny-szakadás a legtöbb esetben valamilyen fizikai terheléstől alakulhat ki mint a sport vagy a nehéz fizikai munka. Azok a tevékenységek jelenthetnek veszélyt amelyek dinamikus karmozgást igényelnek vagy ha az erőkifejtés a fej fölött történik meg. Ilyenkor nem az ínak sérülése szokta okozni a sérülést, hanem a váll lazasága.

 

A leggyakoribb tünetei lehetnek a tompa fájdalom a vállban valamint fájdalom jelentkezhet a deltaizom környékén is. Gyengeség és erőtlenség alakul ki a karban amikor megemeled vagy meg kell tartanod valamit. Beszűkülhet a mozgástartomány is és éjszaka is jelentkezhetnek fájdalmak. A fájdalmas területen még az alvás is fájdalmas vagy nagyon kellemetlen. A deltaizom gyulladása legtöbb esetben akkor fordul elő, ha a vállizom túlerőltetődik. Ilyenkor a vállcsúcs alatti nyálkatömlő is begyulladhat. A gyulladás szintén nagy fájdalommal, illetve mozgáskorlátozottsággal jár.

 

Nem kell megijedni, nem sok esetben igényel műtéti beavatkozást. Éppen ezért a kezelése a következőkből áll ha nincs szükség műtétre. Mindenképpen kerülnöd kell a fájdalmat kiváltó fizikai aktivitást vagy le kell csökkentened ha nem engedi a munkád. Érdemes a gyógynövényes balzsamok használata mivel ezek képesek csökkenteni a gyulladást és fájdalomcsillapító hatásuk is van. Csak akkor érdemes fájdalomcsillapító gyógyszert bevenni, ha nem múlik semmitől a fájdalom. Ajánlott a gyógytorna illetve a fiziotérápia. Legrosszabb esetben az orvos injekciós kezelést szokott ajánlani.

 

Kiemelnénk a gyógytornát, ugyanis ennek az a célja, hogy az izmok regenerálódjanak valamint megerősödjenek. Visszaállítja a beszűkült mozgástartományt és a szalagokat is rugalmassá teszi. Oda kell viszont figyelni a gyógytorna alatt, hogy a nem megfelelő időben történő terhelés csak újabb sérüléshez vezet, tehát mindenképpen szakemberhez kell menni és neki is szólni kell, ha olyan mozdulat történik ami nagy fájdalommal jár. A gyógytorna közben nagyszerű lehet a gyógynövényes balzsam alkalmazása, hiszen így sokkal hatékonyabb lesz mivel teljesen bedörzsölődnek a hatóanyagok a bőr legalsó részébe.
 

Deltaizom fájdalom.

 

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!