Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A derékfájdalom leggyakoribb okai

2021. 06. 10. 13:08:00 Veress Máté - HillVital

Már biztos hallottad vagy lehet sajnos tapasztaltad is, hogy becsípődött a derekad. Nagyon sok ideg hálózza be a testedet. 
 

Ezek szállítják a külső és belső ingerek miatt létrejött ingerületeket az agyba. Egy idegbecsípődés esetén a gerinccsatornából a csigolyák között lévő lyukakon kilépő idegek, csontkinövések vagy akár egy porckorongsérv is nyomhatja. Létrejöhet a nyak vagy a hát egyes részein is, de mindenképpen a leggyakoribb az ágyékon. Ha a becsípődés az ágyékon alakul ki, akkor a fájdalom mellett akár mozgáskorlátozottság is kialakulhat
 

Amikor egy ideg becsípődik, akkor nem tud tovább ingerületeket szállítani. Ilyenkor hibás információkat közvetít az agynak ami miatt kialakulhat zsibbadás, végtag elgyengülés és rosszabb esetben bénulás is sajnos.

 

Az idegbecsípődés létrejöhet akár egy hirtelen rossz mozdulattól is vagy hosszabb ideig tartó terheléstől is. Hozzájárul a kialakulásában a helytelen testtartás, a munkavégzés közbeni kényszeres testtartás. Ezek által idegkárosodás jöhet létre aminek az eredménye az derékbecsípődés.


Heveny tünetek kísérik, a legtöbb esetben égő és szúró fájdalmat lehet érezni ami a végtagokba sugárzik ki. A fájdalom kisugározhat a csípőbe és a farizomokba is. A hát izomzata is össze szokott húzódni és ez csak fokozza a fájdalmat. A másik jellemző tünet a zsibbadás ami a fenékben érezhető, a combban és a lábszáron is.

Nagyon fontos, hogy amikor már kialakult a baj, akkor ne tegyél semmiféle hirtelen mozdulatot, csak óvatosan próbáld meg mozgatni a végtagjaidat. Otthoni megoldások is vannak a fájdalom enyhítésére, nagyon jó a meleg borogatás ami segít fellazítani a görcsös izmokat. Nagyon jók szoktak lenni a gyógynövényes készítmények mivel a gyógynövények nagyszerű hatásokkal rendelkeznek.

Abban az esetben ha a fájdalom nagyon intenzív és már több napja fennáll és folyamatos zsibbadás, végtaggyengeség és akár bénulás is jelen van, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz.

Egy enyhe mozdulat miatt is kialakulhat a derékfájdalom.