Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Derékfájás fekvő helyzetben? Ezek lehetnek az okai!

2023. 06. 26. 12:27:00 hillvital.hu

Helytelen fekvés miatt fájhat a derekad? Most kiderül! Mindenkinek megnyugvást jelent egy hosszú és nehéz nap után lefeküdni és aludni egy jót. 
 

Sajnos az már annyira nem kellemes amikor reggel fájó derékkal ébredsz. Sajnos egy derékfájdalom akár egész napi is fennállhat, ezért oda kell figyelni a helyes testtartásra és rendszeres is kell mozogni.

 

Derékfájás fekvő helyzetben.
 

A derékfájdalom fekvő helyzetben több okból kifolyólag is jelentkezhet:
 

 1. Izomgörcs: Az izmokban lévő görcsök a gerincet is képesek megrántani, ami fájdalmat okozhat a derékban.

 2. Gerincferdülés: A gerincet egy oldalra billentve fájdalmat okozhat a derékban.

 3. Gerincsérv: A gerincsérv a gerincvelőt nyomja, ami fájdalmat okozhat a derékban.

 4. Arthritis: Az arthritis a porcokat és az ízületeket érintő gyulladásos betegség, ami fájdalmat okozhat a derékban.

 5. Porckorongsérv: A porckorongsérv a gerincvelőt nyomja, ami fájdalmat okozhat.

 6. A hosszú ideig tartó fekvő helyzetben a vér és a nyirok áramlása is megváltozhat, ami fájdalmat válthat ki.

A helytelen fekvés és a rossz matrac is okozhat természetesen derékfájdalmat ez egyértelmű. De mit is tehetsz, hogy a pihentető alvás után ne ébredj fájdalommal. Íme néhány tipp!
 

Legyen a gerinced egyenes helyzetben!
Érdemes egy jó minőségű matracot beszerezni. Az a lényeg, hogy a gerincet egyenletesen támassza alá. Az is fontos még, hogy a matrac ne szintetikus legyen hanem természetes anyagokból készüljön. Vezesse el a nedvességet és könnyedén tisztán lehessen tartani. A háromdimenziós matracok is nagyon sokat segítenek a gerincet alátámasztani.

Aludj a hátadon!
Ezt könnyű mondani, mert nem mindenki szeret a hátán aludni, azt viszont tudni kell, hogy a gerinc számára a legkedvezőbb a háton fekvés. A hason fekvés számít a legrosszabb pozíciónak. Ha háton fekszel a testsúlyod egyenletesen oszlik el az egész test felületén és így minimalizálódik a terhelés.  

Megfelelő párna
Akármilyen pozícióban alszol a párnád a fej és a nyak alatt legyen és ne a váll alatt. Ha a vállad alatt van, akkor a gerinc könnyedén megtörhet. Ha a hátadon alszol, akkor ügylej arra, hogy a párna kitöltse a nyak és a matrac közötti részt a fej pedig vízszintes helyzetben legyen. Ha az oldaladon alszol, akkor használj vastagabb párnát ami szintén vízszintes helyzetben képes tartani a gerincet.

A fekvés is okozhat derékfájdalmat!

Az éjszakai derékfájás

Az éjszakai derékfájás egy olyan jelenség, amikor valaki éjjel vagy hajnalban tapasztal derékfájást vagy kellemetlenséget. Ez a fájdalom gyakran zavarja az alvást, és komoly kényelmetlenséget okozhat. Az éjszakai derékfájás különböző okokból származhat, és az egyéni tapasztalatok is eltérőek lehetnek.

 

Rossz alvási pozíció: Bizonyos alvási pozíciók vagy a nem megfelelő matrac használata hozzájárulhat a derékfájáshoz éjszaka. 

 

Izomfeszültség: Stressz vagy izomfeszültség is okozhat éjszakai derékfájást. Relaxációs gyakorlatok, például mély légzés vagy gyengéd nyújtások segíthetnek az izmok ellazításában.

 

Mozgáshiány: A mozgásszegény életmód hosszú távon növelheti a derékfájdalom kockázatát. Fontos a rendszeres testmozgás.

 

Gerincproblémák: Az éjszakai derékfájás hátterében olyan gerincproblémák is állhatnak, mint például porckorongsérv vagy csigolyacsúszás. Az ilyen fajta gerincproblémák gyakran vezethetnek csípő és derékfájdalom kialakulásához.

 

Milyen okai lehetnek a bal oldali derékfájásnak?

A bal oldali derékfájásnak számos lehetséges oka lehet, és az okok sokféle tényezőre vezethetők vissza.

 1. Izomfeszültség vagy izomgörcs: Rossz testtartás, hosszú ideig tartó egy helyzetben való ülés vagy állás, fizikai inaktivitás, túlzott testmozgás vagy edzés nélkül végzett intenzív tevékenységek izomfeszültséget vagy görcsöket okozhatnak. Emellett helytelen testtartás esetén akár az is előfordulhat, hogy egy rossz mozdulat derékfájással végződik

 2. Gerincproblémák: Gerincproblémák, például porckorongsérv vagy lumbális gerincferdülés (skoliozis) is okozhatnak fájdalmat a bal oldali deréktájon. . 

 3. Szervek eredetű okok: Néhány belső szerv, például a vesék, a hasnyálmirigy vagy a bélrendszer problémái is kiválthatnak derékfájást.

 4. Endometriózis: Nőknél az endometriózis, amikor az anyag, amely a méh belső falát béleli, a méhen kívüli területeken is megjelenik, derékfájást okozhat.

 5. Húgyúti rendellenességek: A bal oldali derékfájás húgyúti rendellenességek, például hólyaggyulladás vagy vesekövek következménye is lehet.

 6. Fertőzések: A különböző típusú fertőzések, mint például a húgyúti fertőzések vagy a gerincoszlop fertőzései, szintén derékfájást okozhatnak.

 7. Reumatikus betegségek: Reumatikus betegségek, például az ankilozáló spondilitisz vagy a reumatoid artritisz is befolyásolhatják a derék területét.

 8. Stressz és pszichológiai tényezők: A stressz, szorongás és depresszió is hozzájárulhatnak a derékfájáshoz.

 9. Sérülések: A bal oldali derékfájást sérülések, például ütések, esésekből származó sérülések vagy túlzott terhelés is okozhatja.