Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Egy nagyon finom és egészséges diabetikus muffin recept

2023. 06. 26. 12:34:00 hillvital.hu

Diétás muffin cukorbetegeknek avagy bemutatunk egy diabetikus muffin receptet!

A diabetikus muffin cukorbetegnek is fogyasztható, azonban ez egy alaprecept, melyet tetszés szerint lehet variálni, ízesíteni: fahéj, magozott vagy aszalt gyümölcs, vágott dió, diabetikus reszelt csokoládé stb. 
 

A xilitnek számos élettani hatása van:
 

Alacsony glikémiás index: A xilit glikémiás indexe alacsony, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintet kevésbé emeli meg, mint a hagyományos cukor. Ezért a xilit számos vércukorproblémával küzdő ember számára megfelelő választás lehet.
 

Alacsony kalóriatartalom: Bár a xilit édes ízt kölcsönöz az ételeknek és italoknak, sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor. Ez előnyös lehet azok számára, akik súlycsökkentést vagy súlykontrollt szeretnének elérni.

Fogbarát: A xilit nem táplálja a szájban jelenlévő baktériumokat, így csökkenti a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kockázatát. Valójában a xilitet tartalmazó rágógumik és cukorkák jótékony hatással lehetnek a fogak egészségére. 
 

Gyomorpanaszok: Egyes emberek emésztési problémákat tapasztalhatnak, például hasmenést, puffadást vagy hasi fájdalmat, ha túl sok xilitet fogyasztanak. Az ilyen mellékhatások egyéni változékonyságot mutathatnak, és néhányan érzékenyebbek lehetnek a xilitre.
 

Hozzávalók a cukormentes muffinhoz:

- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt

- 1,5 e.k. xilit

- 1/2 csomag sütőpor

- 1,5 dl tej

- 5 dkg olvasztott vaj

- 0,5 dl olívaolaj

- 2 db tojás

- 1 pohár natúr joghurt

Elkészítése:

Előbb a száraz összetevőket keverd össze: a lisztet, a sütőport, a xilitet, majd egy másikban a tojást, az olvasztott vajat, az olajat és a joghurtot keverd simára. Végül a kettőt öntsd össze. Kivajazott vagy muffinpapírral bélelt sütőformába tedd bele, és előmelegített sütőben süsd meg.

Ha kihűlt, szedd ki a formából.

A muffin egy rendkívül finom és sokak által szeretett sütemény. Ennek a csodás diabetikus verziónak még több emberhez el kell jutnia. 

A legfinomabb diabetikus muffin.

Gluténmentes cukormentes muffin alaprecept:

 

Hozzávalók:

  • 1.5 csésze gluténmentes lisztkeverék (pl. rizsliszt, kukoricaliszt, burgonyaliszt)
  • 1/2 csésze zabpehelyliszt (gluténmentes zabpehelyből őrölve)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 nagy tojás
  • 1/2 csésze joghurt vagy natúr joghurt (gluténmentes)
  • 1/4 csésze méz vagy nyírfacukor alapú édesítőszer (pl. eritrit vagy xilit)
  • 1/4 csésze kókuszolaj vagy olívaolaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • Kb. 1 csésze friss vagy fagyasztott gyümölcs (pl. áfonya, eper, szeder)

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra, és készítsd elő a muffin sütőformákat muffinpapírokkal vagy zsírozással.

  2. Egy közepes méretű tálban keverd össze a gluténmentes lisztkeveréket, zabpehelylisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót.

  3. Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd adj hozzá a joghurtot, mézet vagy édesítőszert, olajat és vanília kivonatot. Keverd össze alaposan.

  4. Keverd össze a nedves és száraz összetevőket, majd óvatosan forgasd hozzá a gyümölcsöt. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg az összetevők éppen összekeverednek.

  5. Kanalazd a muffintészta adagjait a muffin sütőformákba, úgy, hogy minden forma legfeljebb 2/3-ig legyen tele.

  6. Süsd a muffinokat előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg a muffinok szép aranybarnák lesznek, és egy tű beleszúrása után tiszta marad.

  7. Hagyd a muffinokat kihűlni a sütőformában egy rácson, majd tálald őket.

 

Ha szeretnénk teljes kiőrlésű cukormentes muffint készíteni, akkor elég a lisztet helyettesíteni.