Diétás muffin cukorbetegeknek avagy bemutatunk egy diabetikus muffin receptet!
A diabetikus muffin cukorbetegnek is fogyasztható, azonban ez egy alaprecept, melyet tetszés szerint lehet variálni, ízesíteni: fahéj, magozott vagy aszalt gyümölcs, vágott dió, diabetikus reszelt csokoládé stb.
A xilitnek számos élettani hatása van:
Alacsony glikémiás index: A xilit glikémiás indexe alacsony, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintet kevésbé emeli meg, mint a hagyományos cukor. Ezért a xilit számos vércukorproblémával küzdő ember számára megfelelő választás lehet.
Alacsony kalóriatartalom: Bár a xilit édes ízt kölcsönöz az ételeknek és italoknak, sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor. Ez előnyös lehet azok számára, akik súlycsökkentést vagy súlykontrollt szeretnének elérni.
Fogbarát: A xilit nem táplálja a szájban jelenlévő baktériumokat, így csökkenti a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kockázatát. Valójában a xilitet tartalmazó rágógumik és cukorkák jótékony hatással lehetnek a fogak egészségére.
Gyomorpanaszok: Egyes emberek emésztési problémákat tapasztalhatnak, például hasmenést, puffadást vagy hasi fájdalmat, ha túl sok xilitet fogyasztanak. Az ilyen mellékhatások egyéni változékonyságot mutathatnak, és néhányan érzékenyebbek lehetnek a xilitre.
Hozzávalók a cukormentes muffinhoz:
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1,5 e.k. xilit
- 1/2 csomag sütőpor
- 1,5 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 db tojás
- 1 pohár natúr joghurt
Elkészítése:
Előbb a száraz összetevőket keverd össze: a lisztet, a sütőport, a xilitet, majd egy másikban a tojást, az olvasztott vajat, az olajat és a joghurtot keverd simára. Végül a kettőt öntsd össze. Kivajazott vagy muffinpapírral bélelt sütőformába tedd bele, és előmelegített sütőben süsd meg.
Ha kihűlt, szedd ki a formából.
A muffin egy rendkívül finom és sokak által szeretett sütemény. Ennek a csodás diabetikus verziónak még több emberhez el kell jutnia.
Gluténmentes cukormentes muffin alaprecept:
Hozzávalók:
- 1.5 csésze gluténmentes lisztkeverék (pl. rizsliszt, kukoricaliszt, burgonyaliszt)
- 1/2 csésze zabpehelyliszt (gluténmentes zabpehelyből őrölve)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 2 nagy tojás
- 1/2 csésze joghurt vagy natúr joghurt (gluténmentes)
- 1/4 csésze méz vagy nyírfacukor alapú édesítőszer (pl. eritrit vagy xilit)
- 1/4 csésze kókuszolaj vagy olívaolaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Kb. 1 csésze friss vagy fagyasztott gyümölcs (pl. áfonya, eper, szeder)
Elkészítés:
-
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra, és készítsd elő a muffin sütőformákat muffinpapírokkal vagy zsírozással.
-
Egy közepes méretű tálban keverd össze a gluténmentes lisztkeveréket, zabpehelylisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót.
-
Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd adj hozzá a joghurtot, mézet vagy édesítőszert, olajat és vanília kivonatot. Keverd össze alaposan.
-
Keverd össze a nedves és száraz összetevőket, majd óvatosan forgasd hozzá a gyümölcsöt. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg az összetevők éppen összekeverednek.
-
Kanalazd a muffintészta adagjait a muffin sütőformákba, úgy, hogy minden forma legfeljebb 2/3-ig legyen tele.
-
Süsd a muffinokat előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg a muffinok szép aranybarnák lesznek, és egy tű beleszúrása után tiszta marad.
-
Hagyd a muffinokat kihűlni a sütőformában egy rácson, majd tálald őket.
Ha szeretnénk teljes kiőrlésű cukormentes muffint készíteni, akkor elég a lisztet helyettesíteni.