Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Diabetikus retinopátia és a cukorbetegség hatása a szemre

2023. 02. 24. 15:38:50 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A diabéteszes retinopátia egy olyan szemészeti betegség, amely a cukorbetegeket érinti.

Ez a betegség a magas vércukorszint miatt alakul ki, amely károsítja a retinát, azaz a szem belső falának ideghálózatát.

 

A magas vércukorszint hosszú távon károsítja a retinát azáltal, hogy sérülést okoz az erek falában és véredényekben. A véredények megsérülnek, ami idővel vérzésekhez, duzzanatokhoz, hegesedéshez és a szemben található edények eltömődéséhez vezethet. Ezek a változások a retinában csökkentik a látást és végül a látásvesztéshez vezethetnek.

 

A cukorbetegek számára a diabéteszes retinopátia kialakulásának kockázata magasabb, ha nem tartják be a vércukorszint-szabályozásra vonatkozó ajánlásokat, például az étrendi és életmódbeli változtatásokat, gyógyszeres kezelést, vércukormérési rendszert, vagy inzulin terápiát.

 

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegek számára az egyik leggyakoribb ok a vakság kialakulására.

A diabéteszes retinopátia tünetei általában a betegség előrehaladásával jelentkeznek, és nem mindig okoznak nyilvánvaló jeleket az első szakaszban.

 

Néhány tünet között szerepelhet:

Homályos látás

Kettős látás

Szemfájdalom

Elmosódott vagy elmosódott látás

Szemekben úszó foltok, pöttyök, fátyolszerű felhők

Látásvesztés (a betegség előrehaladtával)

 

Fontos megjegyezni, hogy a diabéteszes retinopátia korai stádiumában a betegség tünetmentes lehet.

Ezért is fontos a cukorbetegeknek rendszeres szemészeti vizsgálatokon részt venniük, hogy a kezelést korán elkezdjék, mielőtt a betegség tovább halad.

A diabéteszes retinopátia kezelése többféle módon történhet, például injekciókkal, lézeres kezeléssel, vagy akár sebészeti beavatkozással is.

Azonban a legjobb módja annak, hogy megelőzzük a diabéteszes retinopátia kialakulását, az az, hogy a cukorbetegségben szenvedők szorosan együttműködjenek orvosukkal, és tartsák be az ajánlott vércukorszint-szintet.

A rendszeres szemészeti vizsgálatok is fontosak, mert a korai felismerés és kezelés a betegség súlyosbodásának megelőzéséhez vezethet.

Egészségmegőrzés a tükör előtt

Tartalomhoz tartozó címkék: cukorbeteg retinopatia