Fahéjas sült alma
Hozzávalók:
- 4 db alma
- fahéj
- citromlé
Elkészítése:
Alaposan mossuk meg az almákat, és vágjuk ki a magházukat. Szeletjük fel ujjnyi karikákra, és locsoljuk meg citromlével, hogy meg ne barnuljanak. Tegyük bele az almaszeleteket egy vajjal kikent tepsibe. Szórjunk a tetejére fahéjat és őrölt szegfűszeget. Pár perc alatt süssük készre!
Zabpelyhes – almás süti
Az egyik legjobb almás süti, amit szinte pillanatok alatt el is készíthetünk!
Hozzávalók:
- 25 dkg zabpehely
- 1 kg alma
- 3 dl tej
- 3 tojás
- 4 ek. zabkorpa
- fahéj
- 1 ek. édesítőszer (xilit)
- só
- pici vaj
Elkészítése:
A zabpelyhet tegyük egy tálba, öntsük fel 3 dl tejjel! Amíg ázik, addig hámozzuk meg az almát egy nagyobb lyukú reszelőn, és keverjük a tejes zabpehelyhez. Adjuk hozzá a többi alapanyagot (tojás, fahéj, xilit, só), és a masszát öntsük bele egy vajjal kikent, zabkorpával meghintett tortaformába! Forró sütőben süssük készre! Tálalhatjuk magában vagy gyümölccsel.
Ha gyors almás édességek után keresgélsz, melyek egyben egészségesek is, a következőt tudjuk ajánlani
Gyors almás zabkeksz recept:
Hozzávalók:
- 2 bögre apró szemű zabpehely
- 1 bögre apróra vágott alma (kb. 2 közepes alma)
- 1/2 bögre darált mandula vagy dió
- 1/4 bögre méz vagy juharszirup (ízlés szerinti mennyiség)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- Egy csipet só
Elkészítés:
-
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra, és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
-
Egy közepes méretű tálban keverd össze a zabpelyhet, darált mandulát, őrölt fahéjat és egy csipet sót.
-
Egy másik tálban keverd össze az apróra vágott almát, a mézet vagy juharszirupot és a vaníliakivonatot.
-
Keverd össze az alma-méz keveréket a száraz összetevőkkel, és alaposan keverd el az egészet.
-
Vizes kézzel formázz kis gombócokat a tésztából, majd lapítsd őket le a sütőpapírral bélelt tepsin. Ne feledd, hogy a kezedet érdemes időnként meglocsolni vízzel, hogy ne ragadjon hozzá a tészta.
-
Süsd a kekszeket 15-20 percig, vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek.
-
Hagyd őket kihűlni, majd tálald, és élvezd az egészséges almás kekszeket!
Almás desszert sütés nélkül
Almás Joghurtos Pohár-desszert:
Hozzávalók:
- 2-3 közepes méretű alma
- 2 bögre natúr joghurt (vagy vaníliás, ha édesebbet szeretnél)
- 1/4 bögre méz vagy juharszirup (ízlés szerinti mennyiség)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 bögre granola (választható, a tetejére)
- Friss bogyós gyümölcsök (opcionális, a díszítéshez)
Elkészítés:
-
Az almákat hámozd meg, magozd ki, és vágd apró kockákra.
-
Egy tálban keverd össze a joghurtot, a mézet vagy juharszirupot és az őrölt fahéjat. Ízlés szerint adhatsz hozzá több vagy kevesebb édesítőt.
-
Készítsd elő poharakat vagy tálakat a desszert számára.
-
Az elkészült joghurtot és az apróra vágott almát rétegezd a poharakban. Kezdd a joghurttal, majd az almával, majd ismételj.
-
Az egész desszertet tetszés szerint díszítheted friss bogyós gyümölcsökkel, például eperrel vagy málnával.
-
Ha szeretnéd, szórd meg a tetejét granolával, hogy textúrát adj az ételnek.
-
Tedd hűtőbe legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek, majd tálald.