Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Mi mindenre jó a dió?

Mi mindenre jó a dió?

Veress Máté - HillVital
2019. 12. 03. 13:13:00

A diólevél és a termés is tartalmaz juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, illóolajat és C-vitamint is.

A juglonnak köszönhető a dióhéj barna színe. A juglon tartalomnak köszönhető az is, hogy meggátolja más növények fejlődését. Emiatt nem nő a diófák közelében semmilyen más fa vagy bokor. A dió termése vagyis a magja is nagyon sok értékes anyagot hordoz magában. Találhatóak benne telítetlen zsírsavak, fehérjék, ásványi anyagok (magnézium, kálium, kalcium) és vitaminok (E- és B- vitamin) is. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó hatással is rendelkezik.

Belsőleg:
Tea formájában fogyasztva elsősorban gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére használják.

Elkészítése:
1,5 dl forró vízhez adjunk 1,5 g szárított diólevelet, 3-5 perc állás után szűrjük le. Napi maximum 1-3 csészével javallott. Gyomorfekélyben szenvedők ne használják!

Fontos élelmiszeri alapanyag a dió, magját nemcsak nyersen, pörkölve, olaj formájában fogyasztják, de likőr, pálinka, lekvár is készíthető belőle, éretlen zöld terméseit pedig gyakran befőzik vagy szörpöt készítenek belőle. Magja és a magjából sajtolt olaj érvédő, érelmeszesedést gátló, csökkenti a koleszterinszintet és antioxidáns hatású.

Külsőleg:
Levelének forrázatát borogatás formájában illetve lemosásra használják fekélyek, kelések, ekcéma, akne, gyulladásos sebek gyógyítására, továbbá izzadás ellen. Ezenkívül gargalizálószerként torokgyulladás esetén  hatásos, ülőfürdőként pedig aranyér kezelésére jó. Amikor külsőleg használjuk, töményebb forrázatot kell készíteni. Ekkor 5 g száraz diólevélre 2 dl forró vizet öntünk, és 20-30 percen át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Az elkészült oldattal gargarizálhatunk, ülőfürdőként is használhatjuk.

A diót az egész országban meg lehet találni. A diófa nagyon hosszú életű ám lassan növekszik. Mindenképpen olyan helyen kell gyűjteni ahol a növény részei nincsenek szennyezésnek kitéve. A gyógyászatban leggyakrabban a levelét használják. Felszokták még használni a húsos termésfalát is amit diókopácsnak hívnak. Ezt a diókopácsot diószüret idején szokták begyűjteni.

A dió jótékony hatásai

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!