Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Diófa, egy egész gyógyszertár van benne

2023. 07. 13. 11:46:00 hillvital.hu

A diófa minden évszakban elhalmoz minket valami jóval. Olyan, mint egy állandóan nyitvatartó gyógyszertár.
 

A 10-20 méter magasra is megnövő diófa ép szélű illatos leveleit hasznosíthatjuk, virágai barkában fejlődnek, termése a dió, melynek nemcsak a belsejét, a külső húsos burkát is felhasználhatjuk. De a kemény hártyás képződménye, a közfal is hasznos.

 

A diófalevél-tea nagyon gazdag cserzőanyagokban, de kiváló a gyomor- és bélhurut, illetve hasmenés ellen. A diótea fertőtleníti a gyomrot és a beleket, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát. Ezenkívül megszünteti a vérzéseket, elöli a kórokozó baktériumokat. Amikor a diók már fele nagyságukat elérték, akkor érdemes leszedni a leveleket. Csak az egészséges levelek értékesek, mégpedig a közös levélgerincről, a „szárról" lefosztva. Szellős helyen szétszórva 1-2 ujjnyi rétegben szárítjuk.

 

A diófalevél tea hatása

A diófalevél tea egy olyan ital, amit a diófa (Juglans regia) leveleiből készítenek. A diófalevélnek hosszú évszázadok óta tulajdonítanak gyógyító tulajdonságokat, és a hagyományos gyógyászatban is használják. A juglon hatása főleg a gyulladáscsökkentés terén élvezhető, azonban antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

 

Gyulladáscsökkentő hatás: A diófalevélben található vegyületeknek, például a juglonnak és a tanninoknak, gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tulajdonítanak. Ezek a tulajdonságok segíthetnek a gyulladások kezelésében.

 

Vízhajtó hatás: A diófalevél teát néha vizelethajtóként is alkalmazzák, mivel segíthet a felesleges folyadék eltávolításában a szervezetből. Ez különösen hasznos lehet olyan esetekben, amikor a vízvisszatartás problémát okoz.

 

Antioxidánsok: A diófalevélben található antioxidánsok segíthetnek a szervezetben káros szabad gyökök elleni védelemben. Ez hozzájárulhat az általános egészség fenntartásához.

 

Cukorbetegség kezelése: Néhány kutatás azt sugallja, hogy a diófalevél tea segíthet csökkenteni a vércukorszintet, ami a cukorbetegek számára fontos lehet. Azonban további kutatásokra van szükség a hatások megerősítéséhez.

 

Emésztési problémák: A diófalevél tea hagyományosan használt emésztési problémák, például hasmenés vagy hasi fájdalom enyhítésére.

 

A diófalevél tea meddig lehet inni, avagy meddig fogyasztható biztonságosan?

A diófalevél tea fogyasztásával kapcsolatban nincs egy szigorúan meghatározott időtartam vagy ajánlott maximális fogyasztási idő. A diófalevél tea fogyasztását illetően mindig fontos a mértékletesség és az egyéni igények figyelembevétele. Hosszan tartó fogyasztása esetén mindenképp ajánlott egy rövid szünetet tartani.

 

A dióbél-rekeszeket elválasztó belső hártyás válaszfalból készített teával a szívkoszorúér megbetegedését szokták kezelni. A dió magas fehérje-, rost- és zsírtartalmú, amelyek hosszan tartó energiát biztosítanak, és segíthetnek az étvágycsökkenésben. A dióban található egészséges zsírok, például az omega-3 zsírsavak és az alfa-linolénsavak, segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát. Ezenkívül a dióban található antioxidánsok (pl. polifenolok) is hozzájárulhatnak az érrendszer egészségének fenntartásához.
 

A termés külső húsos burkát, a kopácsot diószüretkor kell összegyűjteni. Szintén vékony rétegben kell kiteríteni a napra. A penészes, megfeketedett részeket gondosan ki kell válogatni. A diókopács csersavat és C-vitamint is tartalmaz. Főzetét belsőleg izzadás, gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság esetén használják. Ha az ilyen főzettel megmossuk a hajat, a barna haj csillogóvá válik, kicsivel sötétebb árnyalatot kap. A zöld burokból készülhet a barna fapác alapanyaga. 


Legközelebb a dió legértékesebb részét, a dióbelet vizsgáljuk meg.


Egy kosár dió.