Barion Pixel
Menü

Édesburgonya, az igazi vitamin és tápanyag bomba

Sági Zsolt - HillVital
2020. 12. 31. 12:01:00

Egyre nagyobb népszerűsége van hazánkban az édesburgonyának. Elkészíthető sütve, főzve, grillezve, párolva vagy akár pürének.

Érdemes gyakran fogyasztani, mert megannyi vitamint és tápanyagot tartalmaz.

Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Közép-Amerikában őshonos, de már az őslakosok Dél-Amerika szerte betelepítették; Európába Kolumbusz Kristóf hozta be, Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először. 24 fokon terem, elegendő nedvesség mellett.

Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék. 

Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal).

 

Az édesburgonyán kívül még tudunk neked mutatni 6 kiválóan egészséges zöldséget!
 

 

Ezek a vitaminok találhatóak benne:

D-vitamin: bőven található benne, ami nagyon fontos a szervezetünk számára. A megfelelő D-vitaminszint szükséges az egészséges pajzsmirigyszint működéséhez is.

C-vitamin: mivel magas a C-vitamin-tartalma, ezért hozzájárul ahhoz, hogy erősebb legyen az immunrendszerünk. Jót tesz még a bőrnek, a vérkeringésnek és az emésztésnek is.

Magnézium: a magnézium szerepet játszik abban, hogy egészségesek legyenek az ereid, a csontjaid, az izmaid, de a vesék egészséges működéséhez is elengedhetetlen.

Kálium: a káliumnak szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében és a szívritmus szabályozásában. Az izmokat rugalmasan tartja, és a görcsök kialakulását is segít megakadályozni.

Vas: magas vastartalma miatt segít abban, hogy megfelelő szintű energiád legyen, de segíti a vörösvérsejtek termelődését és a fehérjék feldolgozását is.

Karotinoidok: jót tesznek a látásnak, az immunrendszernek, és hozzájárul a sejtek öregedésének lassításához.


Az édesburgonya nagyszerű lehet fogyókúrához, mivel édes ízének ellenére nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet.

Az édesburgonya hatásai

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 
Tartalomhoz tartozó címkék: batáta blog édesburgonya

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!