Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az enyhe égési sérülés gyógyítható kenőcs segítségével is!

2023. 06. 26. 12:59:00 hillvital.hu

Szinte bármikor szerezhetünk enyhe égési sérülést a konyhában.

De mi is az az égési sérülés?

Az égési sérülés a testfelületet ért, a testhőmérsékletnél jóval melegebb behatás következménye. Ez lehet akár folyadék, gőz, láng stb…

Az égési sérülések a kültakaró érintettsége szerint négy fokozatba sorolhatóak. Súlyosságát az érintett felület, az égés foka és az életkor határozza meg.

 


Az égési sérülés tünetei

 • bőrvörösség
 • bőrfeszülés
 • bőrfájdalom
 • hólyagos bőrfelszín
 • vörösesen márványozott bőrfelszín
 • hólyagos sebfelszín
 • fehér sebfelszín
 • piszkosszürke sebfelszín
 • fájdalmatlan seb
 • bőrszövetek elszenesedése

Az égési sérülés fokai

Elsőfokú:

 • Elsőfokú égés esetén csak a bőr legfelső rétege a felhám károsodik. Az égett terület vörös, a bőr feszes, sima és igen fájdalmas. Leggyakoribb elsőfokú égési sérülések közé a Nap és a szolárium okozta égési sérülések tartoznak. Az ilyen fajta bőr égésre krémek is alkalmazhatóak. Ha égési sérülésre krémet alkalmazunk akkor fontos, hogy az ne tartalmazzon alkoholt, színezőanyagokat vagy illatanyagokat, mivel ezek irritálhatják az égett bőrt.

Másodfokú:

 • A másodfokú égési sérülés az epidermisz minden rétegét és az irha több rétegét is károsítja. Másodfokú égésre krémeket szintén alkalmazhatunk, azonban itt már nagyobb hangsúlyt kell fektetni az orvos vagy szakember utasításaira.

Felületes másodfokú:

 • A felületes másodfokú égési sérülések a dermisz felső rétegéig hatolnak. Felszínük nedves, hólyagos és igen fájdalmas. Jellemző rá a vöröses-rózsaszín márványozottság, amely nyomás hatására elfehéredik. Ezen a szinten még a hólyagos égésre krém hatásos lehet, de efölött már nem igazán ajánlott.

Mély másodfokú:

 • A másodfokú égési sérülés a dermisz mindkét rétegét érinti. A sebfelszín fehér és hólyagos. Ha a képződött hólyagok megrepednek, a belőlük kiáramló vérplazma, amely befertőződhet és begennyesedhet. A fájdalom erős.

Harmadfokú:

 • Az epidermisz és a dermisz teljesen károsodás mellett a bőr alatti kötőszövet is érintett. A felszín piszkosszürke vagy nagyon halvány, szenes, pergamenszerű, a képet a szövetelhalás uralja. A seb fájdalmatlan, mert a terület idegvégződései elhaltak.

Negyedfokú:

 • A szövetek elszenesednek. Megégnek a bőr alatti kötőszövetek, az izomszövet és a csontszövet. A felszíne nem különbözik a harmadfokú égéstől.

 

Az égési sérülések gyógyulása

Az elsőfokú sérülések általában 7 nap alatt, míg a másodfokú égések felületes formái nagyjából két héten belül, jelentősebb heg hátrahagyása nélkül gyógyulnak.

A mély típusú másod-, és harmadfokú sérüléseknél a gyógyulás akár 4 héten túl is eltarthat. A gyógyulást gyakran az érintett szervek állapota is befolyásolja.

 

Az égési sérülés gyógyítása kenőcs segítségével, avagy bőr égésre krém!

A különböző égési sérülések krém, illetve kenőcs segítségével is kezelhetőek. Fontos azonban, hogy csak első fokú égés esetén ajánlott. Másodfokú égésre krém használata csak abban az esetben javasolt, ha enyhe sérülésekről van szó! Ha lehűtöttük a sebet, akkor alkalmazhatunk is valamilyen krémet. Ezen krémek nagy része segít a fertőzések illetve a hámosodás megakadályozásában. 

Mesterséges összetételű krémek helyett bátran alkalmazhatunk gyógynövény tartalmú kenőcsöket. Szóba jöhet az aloe vera az égésre, a körömvirág krém égésre, a csalán és az orbáncfű is jó lehet az égésre.

A Körömvirág krém sebgyógyító hatása miatt igen közkedvelt. Nem csak a sebek gyógyításában, de még a hegek kezelésében is segít. Magas hatóanyagtartalma miatt pedig a javulás akár napokon belül érezhető. Tehát az enyhébb fokozatok esetén az égési sérülés kezelése kenőccsel is végezhető.

Fontos, hogy mély másodfokú sérüléstől már nem elég a krémek használata! Ilyen esetben azonnal forduljunk orvoshoz!
 

Égési sérülés kezelése kenőccsel.