A citrusfélék olyan egzotikus gyümölcsök, amelyek rendkívül jótékony hatással vannak az egészségünkre.
Először azonban nézzük meg azt, hogy mi is a citrus.
Egyes források szerint a citrus magyar jelentése citrom, azonban ebben az értelemben csak ritkán használatos. A citrus egy növénynemzetség, amely a rutafélék családjába tartozik. Eredetileg Délkelet-Ázsia trópusi éghajlatáról származnak. Napjainkban már az egész világ meleg éghajlati övein megtalálható, ráadásul nagy számban termelik nemesített és hibrid fajtáit egyaránt. Ez a folyamat amely a citrus fajták nemesítését és keresztezését eredményezte nem másnak, mint annak köszönhető, hogy gazdaságilag ilyen jelentős értékkel bírnak.
Foglaljuk össze a legismertebb citrus gyümölcsök listáját!
Narancs:
A narancs az egyik legkedveltebb citrusféle. Gazdag C-vitaminban és káliumban, valamint kiváló béta-karotin-forrás, jótékony hatással van az egészségünkre. Erősíti a szívet, megakadályozza a veseproblémák kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet.
Citrom:
A citrom antibakteriális, vírusölő és immunerősítő hatású, segíti a fogyást is. Serkenti az emésztést, és tisztítja a májat. A citrom citromsavat, C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, bioflavonoidokat és pektint tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert.
A mandarin kicsit drágább, mint a narancs. Édesebb ízű citrusféle. Gazdagon tartalmaz C-vitamint, folsavat és béta-karotint. Serkenti az emésztést, segíti a sebek és vágások gyógyulását, valamint csökkenti az elhízás kockázatát.
Grapefruit:
Ez a szubtrópusi gyümölcs kissé kesernyés és savanyú ízű, hasonló fürtökben nő, mint a szőlő. Magas az enzim- és víztartalma. Megakadályozhatja a rák kialakulását, erősíti az immunrendszert, és serkenti az emésztést. Ezenkívül gazdag B-vitaminban, magnéziumban, vasban, folsavban, mangánban, kalciumban és káliumban.
Lime:
A sárga citromhoz képest a lime zöld színű, kissé keserűbb ízű gyümölcs. Nagyon hasonlít a citromhoz, mégis más. Gazdag C-, A-vitaminban, vasban, káliumban, magnéziumban és más ásványi anyagokban. A lime csökkenti az öregedés jeleit, fiatalosabbá teszi a bőrt, megakadályozza a vesekövek kialakulását.
Vérnarancs:
A citrusfélék között a legfinomabb a vérnarancs, és hasonlóan jó hatással van az egészségre, mint a többi citrusféle. Magas az A- és C-vitamin-tartalma, valamint található benne folsav, antocianin és kalcium. Megakadályozhatja a rák kialakulását, hozzájárul a fogak és a csontok felépítéséhez, valamint a szív- és emésztőrendszer egészségéhez.
A legnagyobb citrusféle. Kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma, ezen kívül található benne B1-, B2-vitamin is. Gazdag élelmi rostokban és káliumban. Fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, fogyókúrázóknak segítség lehet a fogyásban, hiszen található benne zsírégető enzim is. Emésztési zavarokra és köhögésre is jó ellenszer, sőt szív- érrendszeri panaszok is kezelhetőek vele. Ugyanakkor remek immunerősítő.
A citrusfélék listája ezzel még nem ér véget, hiszen rengeteget tartanak még számon.
Természetesen olyan megtalálhatóak közöttük, melyek inkább dísz, mintsem ehető növények. Íme néhány, amely említést érdemel: Lemandarin, Vadcitrom, Narancsjázmin, Mirtuszlevelű törpenarancs, Bergamott, Pursha, Kaffir lime, Buddha keze, és Meyer citrom.