A kókuszzsír megdöbbentő élettani hatásai!
A kókuszzsír megdöbbentő élettani hatásai! A szervezet számára a jó minőségű állati zsírokon kívül még a hidegen sajtolt, növényi olajok biztosítanak védelmet, mivel a szervezetnek szüksége van zsírokra.
A kókuszolaj vagy másik nevén a kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyert zsiradék.
A kókuszolaj főleg közepes hosszúságú, szilárd állapotú, telített zsírsavakat hordoz magában. A kókuszolaj emésztése könnyebb, mint más zsíroké, mivel szerkezete igen stabil.
A kókuszolajjal való sütés előnye, hogy nem keletkezik erős olajszag, ezért aki szeret sütni, és nem szereti az olajszagot, annak kiváló lehet. Mivel a kókuszolaj rendkívül hő stabil, így kiválóan alkalmas arra, hogy felhasználjuk szinte bármilyen sütési-főzési tevékenység elvégezhető vele, amiket eddig zsírral vagy olajjal oldottunk meg.mivel magas hőmérsékleten sem bomlik szét a szerkezete. A kókuszolaj nem terheli a májat, és nem is rakódik le zsír formájában a szövetekben. Támogatja az érrendszert, és nem emeli a koleszterinszintet, éppen ezért megelőzi a szívbetegségeket és az érelmeszesedést. Szelénhiány esetén is ajánlott a fogyasztása.
Mivel nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, ezért igen kiváló energiaforrás.
Jelenleg a kókuszzsír két alapvető fajtáját különböztetjük meg: a szűz és a szűrt típusú kókuszzsírt. Közös tulajdonságuk, hogy úgynevezett hideg-sajtolásos eljárással készítik, mely által ráadásul a kókuszdió összes pozitív tulajdonsága megőrződik. A szűz kókuszolaj jellemzője, hogy mind illatában, mind ízében érződik a friss, kókuszos jelleg.
A szűrt kókuszzsír egy íztelenítési-szagtalanítási eljáráson esik át, hogy egy teljesen semleges ízű és illatú termékké válhasson.
Mivel a szűz kókuszolajat hidegen sajtolják a kókuszdió bélből, ezért rengeteg hasznos és fontos anyagot tartalmaz ami a kókuszdióban megtalálható.
Igen jelentős ásványi anyag- tartalma is van, mint pl.: kálium, kalcium, foszfor, cink, vas, magnézium.
A kókuszolajat gyakran használják sütésre, főzésre. Különleges íze miatt nagyon sok ázsiai curry étel alapja.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
