Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Egészséges és finom téli csemege a sütőtök!

2022. 02. 04. 11:45:00 hillvital.hu

A sütőtök sárga húsa nagyon gazdag béta-karotinban, amiről köztudott, hogy jó a bőrre és a látásra, valamint fontos antioxidáns is.
 

A nagy téli hidegben segít, hogy a bőröd megőrizze a hidratáltságát, rugalmasságát, sőt a szürke és sötét időkben a fáradó szemre is jótékony hatással van.
 

Az élelmi rost-tartalma az emésztésben játszik nagyon fontos szerepet, valamint vízmegkötő és méregtelenítő hatású. Mivel alacsony a kalóriatartalma, ezért beilleszthető az étrendbe. C-vitamin tartalma is jelentős, ami szintén fontos az őszi és téli hónapokban. Nemcsak az immunrendszeredet támogatja, hanem megvédi a többi vitamint is a károsodástól. Ennek köszönheti, hogy hosszabb ideig eltárolható. A sütőtök magja is nagyon hasznos a szervezet számára. Magas zsírsavtartalma van, ezért hatásos lehet a szív- és érrendszeri lerakódások, meszesedések csökkentésében. A tökmagolaj E-vitamint és szelént is tartalmaz, valamint antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Prosztatavédő hatása is van, ezért ajánlott a tökmagolaj rendszeres fogyasztása az idősödő férfiaknak.


A sok vitamin és ásványi anyag mellett nagyon alacsony a kalóriatartalma is, mivel 94%-a víz.

 

A sütőtökben található antioxidánsok vagyis az alfa-karotin és a béta-karotin is képesek semlegesíteni a szabad gyököket, ezzel pedig képesek megakadályozni a sejtek károsodását. A benne található béta-karotin A-vitaminnál alakul, és ez segít a fertőzések legyőzésében. A magas C-vitamin tartalom miatt növeli a fehérvérsejtek termelését, ezáltal gyorsabban fognak gyógyulni a sebek is. Gyakori probléma szokott lenni idősebb korban, hogy a szem elkezd romlani. Ebben is a béta-karotin és a kialakult A-vitamin játszik szerepet. A sok rost miatt a sütőtök enyhíti az éhségérzetet.

Már több kutatás is kimutatta, hogy az alfa-karotin és a béta-karotin képes mérsékelni a gyomorrák és egyéb emésztőrendszeri daganatok kialakulását. A rossz koleszterinek szintjét is csökkenti, ezáltal védi az érrendszert és így a kisebb szívbetegségek veszélye is csökken.

 

A sütőtök egy nagyszerű téli csemge.