Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A halfogyasztás előnyei

2023. 12. 06. 12:21:00 hillvital.hu

Hazánk vizeiben kb. hetvenféle hal él, mégis azt mondhatjuk, hogy a magyar emberek kevés halat fogyasztanak.
 

Kutatások igazolták, hogy a nagy halfogyasztó országokban (Kína, Norvégia, Oroszország) kevesebb a szívbetegek és a daganatos betegek száma. Tehát nekünk, magyaroknak is be kellene iktatni az étrendünkbe minél több halat.
 

Nézzük, miért!
 

A hal húsa rengeteg fehérjét tartalmaz, könnyen emészthető. A zsírban oldódó vitaminok közül A- és D- vitaminban gazdag. Ennek köszönhetően szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek károsítják az érfalakat. A vízben oldódó vitaminok közül megtalálható benne a B1- és B2-vitamin. A tengeri halak ásványi anyagot is bőven tartalmaznak: vas, foszfor, jód, kalcium és szelén.

Ezen kívül a halnak a húsa bőven tartalmaz telítetlen zsírsavakat, pl. omega-3zsírsavat. Különösen a tonhal, a makréla és a hering, melyek hideg, mély, nyílt vizekben élnek, és rengeteg zsírsavat raktároznak a húsukban. A fehér húsú halak (lepényhal, tőkehal) zsírszegényebbek. Hazai vizeinkben is rengeteg értékes halfajta él. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak a zsírosabb halaink (ponty, harcsa), de a pettyes és fehér busa, valamint a kecsege is. Rendszeres halfogyasztással növelni lehet a betegségekkel szembeni ellenálló képességet is.

 

Nagyszerű lehet a hal fogyókúrára is mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma és könnyedén emészthető is. Fogyasztható vacsorára is nyugodtan és nagyon változatosan is elkészíthető. Érdemes makrélát, lazacot, pisztrángot és heringet fogyasztani. A hazai halak közül a busa és a kecsege ajánlott. 
 

Érdemes még tudni, hogy az omega-3 hiány agyműködési zavarhoz vezethet. Ez pedig hozzájárul a depresszió kialakulásához. 
 

Reméljük, hogy nemcsak karácsonykor kerül az asztalunkra ezután hal…
 

A halfogyasztás előnyei