Ehető virágok
Kapor
Összetevői: Kiváló antioxidáns, található benne C-, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamin, folsav, pektin, kalcium, vas, réz, magnézium, kálium, foszfor és cink.
Gyógyhatása: Emésztési zavarok, felfúvódás, hányinger, fogínygyulladás ellen jó hatású, ezenkívül vízhajtó.
Felhasználása: A kapor fiatal virágát ugyanúgy használhatjuk, mint leveleit, hajtásait és magját. Így levesekbe, főzelékekbe, salátákba, körözöttekbe, mártásokba tehetjük. Fontos fűszer a kovászos uborka és a tök eltevésénél, de kerülhet fűszeres ecetekbe és páclevekbe is.
A tökfőzelék szinte elengedhetetlen fűszere a kapor.
Összetevői: Virágában flavonoidok, levelében C-vitamin található.
Gyógyhatása: A népi gyógyászatban idegi eredetű fejfájásra, szívgyengeség ellen használják. De erős, nem szűnő köhögésre, felső légúti hurutra is jó, asztmatikus, köszvényes panaszok esetén is hasznos lehet.
Felhasználása: Gyógynövényként elsősorban a szárított szirmaiból készült teáját fogyasztják.
Kamilla
Összetevői: illóolaj, flavonoidok, kumarin.
Gyógyhatása: Tisztítja a légutakat, nyugtató, gyulladáscsökkentő. A megfázás egyik legismertebb népi gyógyszere.
Felhasználása: Leginkább gyógynövényként használjuk, teaként, gőzöléshez, fürdőhöz, de kozmetikai szerekben is előszeretettel alkalmazzák nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása miatt.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
