A gyökere B1-, B2-, C-vitamint, nyálkaanyagot, keményítőt, pektint, a levele flavonoidokat és illóolajat tartalmaz.
Felhasználási területe: A gyökere, a levele és a virága főzetét húgycsőgyulladás, vesekő, bőr- és emésztési problémákra, valamint a száj gyulladásai, gyomorfekély, gyomorgyulladás és vastagbélgyulladás kezelésére használják. Serkenti a tejelválasztást, és nyugtatja a hörgőket.
A virág felhasználása: Mint gyógynövényt, elsősorban teákban, főzetekben használhatjuk. De borogatásként is alkalmazzák. Halvány rózsaszínes virága ehető, akár díszítő funkciót is elláthat. Salátákhoz, zöldségekhez, édességekhez, de akár húsokhoz is felhasználhatjuk.
Egyéb részek felhasználása: Gyökere megfőzve, majd vajjal és vöröshagymával megsütve ízletes fogás.