Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ekcéma kezelése krém segítségével!

2023. 12. 07. 09:02:00 hillvital.hu

A kérdés bár egyszerűnek hangzik, a helyzet mégsem az.
 

Kezdjük a legelején.

 

Mi az az ekcéma?

 

Az ekcéma egy bőrbetegség, mely igen kellemetlen tünetekkel jár együtt. Leggyakrabban az arc, fejbőr, kéz, a könyök és a térdhajlat területén fordul elő.
 

Milyen tünetei lehetnek?

Az ekcéma tünetei szabad szemmel is igen jól láthatóak. Vörös foltokkal és nedvező hólyagocskákkal jelentkezik. Ezt követően a hólyagok felszakadnak, majd beszáradnak. A tüneteket rohamszerű viszketési inger kíséri.

Kisgyermekeknél a rendkívül száraz bőr mellett a végtagok hajlataiban, a nyakon, a fül mögött és a szem környékén kialakuló, erős viszketéssel járó bőrgyulladás a jellemző.
 

Mi válthatja ki?

Számos oka lehet, azonban ez is két nagy részre osztható.

  • Az exogén ekcémát többnyire környezeti hatások okozzák. A bőrre kívülről rákerülő exogén allergének az arra fogékony embereken bőrgyulladást váltanak ki. Ilyenek lehetnek pl. növényi (porok, pollenek) és állati eredetű anyagok (szőrök), különböző vegyszerek, fémek, stb.
  • Endogén ekcéma esetén egyedi hajlam, fogékonyság szükséges a bőrtünetek kialakulásához. Ide sorolható például az atópiás dermatitisz, melynek következtében az ekcémás tünetek általában már csecsemőkorban vagy gyermekkorban megjelennek. Szintén endogén ekcémát okoznak a szervezetben vagy a bőrön elszaporodó baktériumok, gombák antigénjei is.
     

Az ekcéma az alapján is csoportosítható, hogy irritatív vagy allergiás mechanizmusok váltják-e ki.

  • Irritatív ágensek egyéni hajlam nélkül, mindenkinél kiválthatnak bőrgyulladást a behatás idejének és erősségének függvényében. Ilyenek például az erős vegyszerek.
  • Allergiás mechanizmussal kialakuló ekcémákhoz egyéni érzékenység, úgynevezett szenzibilizáció szükséges. Ilyen allergének pl. a fémek, állati eredetű szőrök, porok, pollenek.
     

Ennek tudatában ugye, hogy a kérdés már nem is olyan egyszerű?

A legideálisabb az, ha megtaláljuk a tüneteket kiváltó okot. Ez azonban gyakran nem egyszerű feladat. Rengeteg befolyásoló tényező van, ami miatt jelentkezhet az ekcéma.
 

Talán a leggyakoribb, és gyorsan kiszűrhető az az irritatív mechanizmusok által kiváltott ekcéma. Ebben az esetben, ha vegyszerekkel dolgozunk, akkor érdemes először ott keresni a problémát. Azonban nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy milyen anyagú ruhát, milyen mosószert, öblítőt, tusfürdőt, sampont, testápolókat, krémeket használunk. Az ilyen probléma feltárásában segíthet, ha ezeket összeírjuk és teszteljük. Ruhák esetében ajánlott a pamut ruhanemű viselése, míg más készítmények esetén, a kifejezetten bőrbarát formula preferált.
 

Allergiás mechanizmusok esetén már nehezebb dolgunk van. Ilyen esetben gyakran allergiás teszteket kell végezni. Ehhez külső, orvosi segítség szükséges.
 

Azonban nem várhatunk ölve tett kézzel, míg megtaláljuk a kiváltó okot, ugyanis az ekcéma tünetei addig is fenn állnak. Ilyen esetben nagyon hasznosnak bizonyulnak az ekcéma krémek.
 

Azonban a krémekkel is érdemes óvatosnak lennünk, ugyanis egyes készítmények akár szteroid tartalmúak is lehetnek. Az ilyen krémek valóban nagyon hatásosak, azonban kellemetlen mellékhatásaik miatt, csak nagyon indokolt helyzetben, orvos javaslatára ajánlott.
 

A natúrkozmetikumok viszont kitűnő választást jelenthetnek. Azonban itt is érdemes odafigyelni a természetességre, és minden mesterséges anyag mentességre. Egy ilyen természetes összetevőjű krém, a Dermasoft Extra balzsam. 13 gyógynövény segítségével, mesterséges összetevők nélkül segít a tünetek enyhítésében. Azonban magas gyógynövényes hatóanyag tartalma miatt, használat előtt egy bőrpróba mindenképp ajánlott!
 

Ekcéma kezelése ekcéma elleni krémmel