Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ekcéma: Mi az, és hogyan határozzák meg?

2023. 04. 11. 09:26:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

Az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz, a bőr krónikus gyulladásos betegsége, amely az atópiás (allergiás) reakciók egyik megjelenési formája.

 

A betegség leggyakrabban a bőrön jelentkezik, de más testrészeket is érinthet, mint például az arcbőrt, a fejbőrt, a kezeket, az ujjakat, a lábakat, az alsó lábszárat és a genitáliákat is. Az ekcéma bőrkiütéseket okoz, amelyek vöröses, viszkető, pikkelyes és nedvedző foltok formájában jelennek meg a bőrön.
 

Az ekcéma kialakulásában genetikai, környezeti és immunológiai tényezők egyaránt szerepet játszanak. A betegség hátterében a bőr védőrétegének megsértődése áll, ami lehet a bőr túlzott kiszáradásának, irritáló anyagoknak vagy allergén anyagoknak való hosszabb ideig tartó kitettség következménye. Az immunrendszer túlzott reakciója miatt a bőr gyulladásos választ ad, ami az ekcéma jellegzetes tüneteit okozza.
 

Az ekcéma diagnózisát az orvos által végzett vizsgálat és a beteg tüneteinek alapos kikérdezése alapján állapítják meg. Az orvos megvizsgálja a bőrt és megkérdezi a betegtől, hogy milyen környezeti hatások, ételek, gyógyszerek vagy háziállatok hatására romlanak a tünetek. A bőrvizsgálat során a bőrkiütések jellemzőit és helyét is megvizsgálják. Az ekcéma diagnózisát kizárólag szakorvos, bőrgyógyász vagy allergológus végezheti el.
 

Az ekcéma kezelése általában a tünetek enyhítésére és az újabb fellángolások megelőzésére irányul. A kezelési lehetőségek közé tartozik az allergiás reakciókra szánt antihisztaminok, a gyulladáscsökkentő kenőcsök, az immunmodulátorok, az antibiotikumok vagy az UV-B fényterápia. Az ekcéma tüneteinek enyhítése érdekében az érintett területeket megfelelően hidratálják és elkerülik az irritáló anyagokat vagy allergén anyagokat. Fontos az is, hogy a beteg megfelelően kezelje az alapbetegségeit.
 

Az ekcéma meghatározása.