Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az ekcéma veszélyei: létezik végleges kiút?

2021. 06. 14. 12:38:00 Sági Zsolt - HillVital

Az ekcéma veszélyei közül talán az egyik legfontosabb dolog, hogy nem minden fajtája gyógyítható.
 


Az ekcémával együtt kell élni

 

Ez igen kellemetlenül hangzik, azonban nem kell megijedni. Annak ellenére, hogy nem minden formája gyógyítható véglegesen, a tünetmentes állapot elérhető. Ehhez a legfontosabb dolog, hogy a kiváltó okot, okokat elkerüljük, illetve a gyulladás megszüntetjük. A gyulladás megszüntetésében segítségünkre jöhetnek a gyógykrémek.
 

Az ekcéma kiváltó okai
Mivel az ekcémát számos ok is kiválthatja, ezért ezt két nagy csoportra lehet bontani.

 

Exogén ekcéma
Ebben az esetben az ekcémát többnyire külső környezeti hatások váltják ki. A bőrre kerülő allergének az arra érzékenyeknél gyulladást váltanak ki. Ilyenek lehetnek például az állati szőrök, valamint a növényi pollenek is.

 

Endogén ekcéma
Endogén ekcéma esetén egyedi hajlam szükséges a tünetek kialakulásához. Ide sorolható az atópiás dermatitisz is, amely csecsemő vagy gyermekkorban is megjelenhet.

 

Az ekcéma veszélyei
 

Kiszáradás okozta ekcéma

Ez a fajta ekcéma gyakran az életkor előrehaladtával jelentkezik. Ez annak köszönhető, hogy az életkor előre haladásával a faggyúmirigyek működése csökken. Ez pedig kiszáradáshoz vezet. A száraz bőr pedig viszketéshez vezet.
 

Itt meg kell említeni, hogy ez milyen veszéllyel is járhat.

A viszkető bőr vakarása apró horzsolásokhoz, illetve hámhiányokhoz vezethet, melyek elfertőződése tovább ronthatja a helyzetet!

A kezelés célja a bőr megfelelő zsírtartalmának a biztosítása. Ez történhet krémek, kenőcsök segítségével. Javasolt kerülni a bőrt szárító tevékenységet, mint például az azt szárító szappanok és borogatás kerülése. Fürdő helyett javasolt a zuhanyzás.
 

Vénás eredetű ekcéma

Vénás eredetű ekcéma esetében az alsó végtagon visszértágulatok, valamint bőrmegvastagodás jelei láthatóak. A lábszáron a bőr élénkvörössé és hám foszlottá válhat, ami aztán könnyen elfertőződhet. A Vénás eredetű ekcéma gyakran lábszárfekélyhez is vezethet.
 

Az ekcéma veszélyei