Az emberek általában elkerülik a zsírokat, azonban most olyan ételekről lesz szó, amelyek elengedhetetlen táplálékok az egészség megőrzése érdekében.
Nézzük is, hogy melyek ezek:
Extra szűz kókuszolaj
A kókuszolaj laurinsavat tartalmaz, amely hatékony vírusölő és baktériumpusztító. Emellett segít a pajzsmirigynek, és nem emeli a koleszterinszintet, ha esszenciális zsírsavakban gazdag étrendbe illesztve fogyasztjuk.
Halolaj
A halolaj gazdag omega-3 zsírsavakban. A halolaj csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását, hatékony gyulladáscsökkentő és természetes antidepresszáns is, amely megvéd az Alzheimer- kórral szemben is. Emellet csökkenti a a magas vérnyomást valamint meggátolja a vesebetegségek kialakulását.
Dió
A dió gazdag telített zsírokban. Egy negyed csészényi dió a napi omega-3 zsírsav ajánlott bevitelének akár 95%-át is fedezheti . A dió rendszeres fogyasztása segíti az agy egészséges működését, emellett gyulladáscsökkentő, anti-tumor hatású, valamint a szívre és érrendszerre is jótékonyan hat. Ráadásul csökkenti a koleszterinszintet is.
Sajtok, tojás és tejtermékek
A tejtermékek és a sajtok nagyon fontosak a szervezet számára a kalcium tartalmuk miatt. Ha nem vagy egyikre sem érzékeny, akkor mindenképpen be kell iktatnod az étrendedbe. Ajánlott az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket előnyben részesítened. A sajtok magas nátrium és zsírtartalommal rendelkeznek, ezért mindenképpen csak korlátozott mennyiségben fogyaszd.
Zöldségek és gyümölcsök:
A zöldségek és a gyümölcsök rendkívül magas vitamin, ásványi anyag és rosttartalommal rendelkeznek és rendszeres fogyasztásuk mindenképpen pozitív hatással van az egészségi állapotodra. Ha teheted mindenképpen vegyszermentesek vásárolj.
Hüvelyesek
A hüvelyeseknek kiemelkednek a kalcium a vas és a cink tartalmukkal. Érdemes viszont csak korlátozott mértékben fogyasztanod mivel okozhat puffadást, gyulladást, bélirritációt és akár autoimmun reakciókat is. Ajánlott hüvelyes: sárgaborsó, zöldborsó, csicseriborsó.
Húsok
Nagyon egészséges húsfajta a pulyka, a csirke és a marha. Akár főzve vagy párolva is egészséges. Mindenképpen kerüld el messziről a húsipari készítményeket (virsli, szalámik, felvágottak, készételek, konzerv) mivel ezek rendkívül sok sót és adalékanyagot tartalmaznak.
Gabonatermékek
A legtöbb magas szénhidráttartalma miatt növelik a vércukorszintet, puffasztanak, telítenek, hízlalnak és még sok sót és adalékanyagot is tartalmaznak. Vannak viszont ebből is egészséges változat mint pl.: teljes kiőrlésű extrudált kenyér, teljes kiőrlésű barna kenyér, zabkorpa, barna rizs.