Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A derékfájdalom leggyakoribb okai és természetes kezelése

2023. 05. 18. 10:53:00 hillvital.hu

Akinek volt már hetekig vagy akár hónapokig tartó derékfájdalma, az tudja, hogy ez a fajta fájdalom teljesen megbélyegzi a mindennapokat, az éjszakákat, a munkavégzést és a magánéletet is.

 

Ilyenkor mindenki megtesz mindent azért, hogy megszabaduljon ettől a szörnyű fájdalomtól. Nagyon sok olyan módszer van amelyek csupán ideig-óráig jelentenek gyógyírt, ezután viszont a fájdalom visszatér.

 

A fájdalomérzet nem hiába van. Az a célja, hogy a túlélést segítse, hiszen így leszel képes különbséget tenni a káros valamint a veszélyt nem jelentő ingerek között.

 

A fájdalom segítségével kerülheted el azokat a veszélyforrásokat amelyek fizikai vagy pszichés eredetű fájdalmat jelentenek. Létezik a gyors valamint azonnal érezhető éles fájdalom, egy ún. heveny fájdalom. De létezik egy lassabb és sokkal tompább tartós fájdalomérzet, ezt nevezik krónikus fájdalomnak.

Számos oka lehet a derékfájdalomnak. A gerinc sérülései valamint traumái. Ettől sokkal gyakoribb a gerincet érintő elváltozások miatt kialakuló krónikus fájdalom. Ezek között szerepel a porckorongsérv valamint a porckorongkitüremkedés is, a csontritkulás, a kisízületek kopása, az izomhúzódás, a gerincferdülés de a helytelen testtartás is. Az akut és a krónikus fájdalom természete teljesen más, ezért a kezelésük is más. Egy elhúzódó derékfájdalom csillapítása mellett először meg kell szüntetni a gyulladást, regenerálni kell a lágyrészeket, vissza kell állítani a normális mozgásfunkciót.


Az elhúzódó derékfájdalom hatásos kezelése. Több részre lehet bontani a derékfájdalom hatásos csökkentését. Először meg kell határozni a fájdalom okát. Ha megvan az ok, akkor gyors fájdalomcsillapításra van szükség. Érdemes ilyenkor gyógyszer helyett
gyógynövényes balzsamokat használni. Vannak még nagyszerű otthoni módszerek is amelyek sok embernél beválnak. Ilyen a meleg vizes borogatás is valamint nagyon fontos a pihentetés. Egy derékfájdalom esetén egy kis ágynyugalomra van szükség, de csak néhány napig mert nem szabad senkinek elhagyni magát. A mozgás is éppúgy fontos, tehát lassú és enyhe mozdulatokat be kell iktatni.

Mindenképpen érdemes egy orvossal konzultálni első lépésben ha nem múlik el a fájdalom néhány nap vagy 1 hét után.  

 

Hogyan lehetséges a derékfájás kezelése otthon?

A derékfájás otthoni kezelése sok esetben hatékony lehet, különösen akkor, ha enyhe vagy közepes fájdalomról van szó. Azonban fontos megjegyezni, hogy súlyos vagy tartós derékfájás esetén mindig érdemes konzultálni egy orvossal.

 

Pihenés: A legtöbb esetben az első lépés a pihenés. Próbálja meg kímélni a hátát, és ne terhelje túl. A túlzott mozgás és aktivitás tovább súlyosbíthatja a fájdalmat.

 

Hideg-meleg terápia: Az első 48 órában alkalmazhat hideg pakolást a gyulladás csökkentése érdekében, majd meleg pakolást, hogy lazítsa az izmokat. A hideg és meleg terápiát 20-30 perces időtartamban alkalmazhatja, és használhat hőpárnát, jégzacskót vagy melegvizes palackot.

 

Megfelelő testtartás és testmozgás: A jó testtartás és a megfelelő testmozgás kulcsfontosságú a derékfájás megelőzésében és kezelésében. Támaszkodjon a háta egyenesen, és gyakorolja az erősítő gyakorlatokat, amelyek erősítik a hátizmokat. Az orvos vagy fizioterapeuta segíthet megfelelő gyakorlatok kiválasztásában.

 

Masszázs és nyújtás: A derék környékén végzett enyhe masszázs és nyújtás segíthet lazítani az izmokat és enyhíteni a fájdalmat. Azonban óvatosan végezze el ezeket a technikákat, és ne okozzon további sérüléseket.

 

Ergonómia: A munkahelyén és otthonában is ügyeljen az ergonómiára. Használjon megfelelő támasztékot a háta számára, és állítsa be a számítógép vagy az íróasztal magasságát, hogy megfeleljen a testének.

 

Súlykontroll: Ha túlsúlyos, próbálja meg leadni a felesleges kilókat, mivel a túlsúly hozzájárulhat a derékfájáshoz.

 

Stresszkezelés: A stressz és a feszültség növelheti a fájdalmat. Próbáljon meg relaxációs technikákat alkalmazni, például mély légzést vagy jógát.

 

Speciális derékpántok vagy korrekciós eszközök: Bizonyos esetekben a derékpántok vagy korrekciós eszközök segíthetnek támogatni a hátat és enyhíteni a fájdalmat.

 

Elhúzódó derékfájdalom.

Vese vagy derékfájdalom, hogyan különböztethető meg?

 1. Helyzet és terjedés:

  • Vese: A vesefájdalom általában a hátfájás területén jelentkezik, azaz a gerinc alsó részén, ahol a vesék találhatók. Gyakran sugárzik előre a has irányába vagy az oldalra.
  • Derékfájdalom: A derékfájdalom általában a hát közepén vagy az alsó hátsó részén jelentkezik, és általában nem sugárzik előre vagy az oldalra.
 2. Jelleg:

  • Vese: A vesefájdalom gyakran tompa és húzó jellegű lehet, és időnként görcsös fájdalommal is járhat.
  • Derékfájdalom: A derékfájdalom lehet éles, szúró vagy fájdalmas, és változhat a mozgás során vagy pihenés közben.
 3. Kísérő tünetek:

  • Vese: Vese problémákkal általában más tünetek is járnak, például vizeletürítési nehézségek, vér vagy vizeletürítési fájdalom, láz, hányinger és hányás.
  • Derékfájdalom: A derékfájdalom általában nem jár más veseproblémára jellemző tünetekkel.
 4. Kiváltó okok:

  • Vese: A vesefájdalom hátterében állhatnak olyan problémák, mint például vesekövek, vesegyulladás, vagy vesetáji fertőzések.
  • Derékfájdalom: A derékfájdalom sokféle okra visszavezethető, például izomhúzódás, gerincproblémák (pl. gerincferdülés, porckorongsérv), vagy egyszerűen túlzott fizikai megterhelés miatt is kialakulhat.
 5. Orvosi vizsgálat:

  • Amennyiben kétségek merülnek fel a fájdalom okával kapcsolatban, érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos fizikai vizsgálatot végezhet, és laboratóriumi tesztekkel (vizelet- és vértesztek) is segíthet a diagnózis felállításában.

 

 

A csípőbe sugárzó derékfájdalom lehetséges okai

 

Lumbágó: A leggyakoribb ok a hátfájás, amely a derék környékén keletkezik, de a fájdalom a csípőig sugározhat.

 

Ideggyulladás: Az isiasz ideggyulladás például olyan állapot, amikor az iszkiasz ideg irritált vagy összenyomódott. Ez derékfájdalmat és csípőfájdalmat is okozhat.

 

Porckorongsérv: A gerincoszlop porckorongjainak sérülése vagy kiboltosulása, például porckorongsérv, nyomást gyakorolhat az ideggyökerekre, ami fájdalmat és sugárzó fájdalmat okozhat a csípőben.

 

Csípőízületi problémák: A csípőízület artrózisa vagy más ízületi problémák is csípőbe sugárzó derékfájdalmat okozhatnak.

 

Izomfeszültség: Az izmok túlzott feszültsége vagy görcsök a derék és a csípő területén is fájdalmat okozhat.

 

Gerincferdülés: Ha a gerincoszlop ferde helyzetben van, az lehet a derék és a csípő fájdalom okozója.

 

Endometriózis: A nőknél az endometriózis olyan állapot, amikor az endometrium (méhnyálkahártya) a méhen kívül is megjelenik, és a csípőfájdalom egyik lehetséges tünete lehet.

 

Egyéb szervek betegségei: Néha a csípőbe sugárzó fájdalom oka a vesék, a vastagbél vagy más szervek betegsége lehet, ami a hát alsó részén keletkező fájdalmat okoz.