Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az emberi szem felépítése

2021. 12. 09. 10:29:00 Veress Máté - HillVital

A szem vagyis az oculus humanus, egy teljesen egyedülálló komplexitású és teljesítményű receptor. Ez gyűjti össze és dolgozza fel a környezetből érkező fényingereket és aztán továbbítja a központi idegrendszerbe.

 

Most kívülről befelé haladva fogjuk neked bemutatni ezt a csodás érzékszervet. Nézzük is az emberi szem felépítését.

 

Kezdjük a szemhéjjal, ami a szem kapujával találkozik. A szemhéj felelős a szem mechanikai, fény és a hővédeleméért. De feladata még a nedvesítés is. Elosztja a friss könnyet a szaruhártyán, a használtat pedig elvezeti a könnycsatornába.
 


A könnytermelésért a könnymirigy a felelős.
A könnymirigy és a szemhéj is a szemgolyón kívül foglal helyet. Gyakori manapság a száraz, irritált szem, ez pedig a kevés könnytermeléstől van.

 

A kötőhártya a szem, vékony és áttetsző erekben gazdag rétege. Ez fedi a szemhéj belső felszínét és a szemgolyót is. A szemhéj és a kötőhártya együtt alkotják a szemgolyó védőszervét.
 

A szemgolyó lágy külső burka a szaruhártya. Ez számít a szem fő törőközegének. Ennek az egészsége nagyban hozzájárul az éles látáshoz. Idegen test által elég könnyedén sérülhet. De begyulladhat és ki is száradhat.
 

Az ínhártya a szem átlátszatlan és fehér kötőszövete. Kollagénrostokból áll, de tartalmaz ereket és idegeket is.
 

Az érhártya a szem dús érhálózattal rendelkező rétege, aminek az a feladata, hogy táplálja a retinát.
 

A szivárványhártya egy lapos és gyűrű alakú puha lemez. Ez a szemlencse előtt foglal helyet. Ennek köszönheted a szem színét.
 

A pupilla szabályozza a szembe bejutó fény mennyiségét. Így védi a retinát. Az erős fény hatására beszűkül, félhomályban kitágul.
 

A második legfontosabb törőközege a szemnek a szemlencse. Mindig változik a fénytörés mértéke, és ezt a szemlencse laposodása és domborodása szabályozza.
 

Az üvegtest a szem belsejét kitöltő kocsonyás anyag ami 98%-ban vízből áll. Csaknem teljesen tiszta anyag. A szem térfogatának a kétharmadát, a súlyának pedig a negyedét teszi ki. A feladata a fény átbocsátása, a szemgolyó alakjának a fenntartása.
 

Nagyon fontos a retina, vagyis a látóideghártya. Ez a szemgolyó legbelső burka. A szem fényérzékeny rétege, ami fotoreceptorok segítségével veszi fel a külvilág fényingereit aztán pedig továbbítja az agy felé.
 

A látóidegek felelősek a retina által összegyűjtött ingereknek a továbbítására.
 

A vakfolt a szem hátsó részén foglal helyet. Itt nincsenek fényérzékelő receptorok, ezért kiesik a képalkotásból. A retina többi része ezt kompenzálja, ezért ezt a részt nem lehet látni.

 

Ezekből a részekből épül fel tehát ez a nagyon komplex érzékszerv. Nagyon fontos, hogy egészséges legyen, éppen ezért ajánljuk, hogy rendszeresen szedj vitaminokat a szemedre. Ebben nagyszerű segítség lehet a HillVital See vitamin.  
 

Az emberi szem felépítése.