Cukorbetegeknek fontos olyan étrendet követniük, amely segít a vércukorszintjüket stabilizálni és egészségesen tartani.
Nézzük, hogy melyek a legjobb ételek cukorbetegeknek
Avokádó: Több mint 20 féle vitamin és ásványi anyag található benne, többek között C-, E- és K-vitamin. A szénhidrátok emésztése lelassul és ezért stabil marad a vércukorszint. Nagyon sok benne a rost, ami jót tesz a vérnyomásnak és az emésztésnek is.
Dió: Tele van rosttal, fehérjével és egészséges zsírokkal, ezért nagyon hatékony alternatíva lehet. A benne lévő zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet is.
Tökmag: Hatásos, ha olívaolajjal és római köménnyel megsütjük, de le is darálhatjuk vajszerűvé.
Chia mag: Tele van antioxidánsokkal, rostokkal, zsírokkal, cinkkel, magnéziummal és kalciummal. A rostok segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában.
Gyömbér: Csökkenti a vércukorszintet, és a gyulladásokra is hatásos, de a diabétesz tüneteinek az erősségét is képes enyhíteni.
Spenót: Kiváló eszköz a diabétesz megelőzésére. Nagyon sok káliumot tartalmaz, még a banántól is többet.
Fahéj: A fahéj képes rá, hogy csökkentse a vércukorszintet. Érdemes vele megízesíteni a teánkat.
Áfonya: A bogyós gyümölcsök fogyasztása legfőképpen az áfonyáé, megnövelik az inzulinérzékenységet. Az áfonyában olyan gyulladásgátló anyagok találhatóak amelyek csökkentik a keringési rendszer betegségeinek a kialakulását.
Narancs: A citrusfélék fogyasztása ajánlott mint a narancs, grapefruit, mandarin, klementin. A rendszeres fogyasztása pozitív hatással van hosszútávon a vércukorszintre. Nagy mennyiségű rost található bennük és gyulladáscsökkentő hatóanyag is van benne.
Csicseriborsó: Alacsony glikémiás indexel rendelkezik akárcsak a bab és a lencse. Egy új kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegek számára is nagyon jó gyógyhatással van. Fogyassz naponta 1 csészével és jelentős mértékben csökkentheted a vérnyomásodat.
A jó minőségű extra szűz olívaolaj nem csupán cukorbetegeknek ajánlott hanem azoknak is akik szívbetegségben és magas vérnyomásban szenvednek.
A legjobb egytálételek cukorbetegeknek
Zöldségpörkölt: Készíts zöldségpörköltet olívaolajban vagy alacsony zsírtartalmú hús (például csirkemell vagy pulyka) hozzáadásával. Adj hozzá olyan zöldségeket, mint paprika, paradicsom, cukkini és hagyma.
Zöldségcurry: Elkészíthetsz egy alacsony szénhidráttartalmú zöldségcurryt kókusztejjel és fűszerekkel. Hozzáadhatod a kedvenc zöldségeidet és fehérjéket, például csirkét vagy tofut.
Csirkés quinoa saláta: Készíts egy quinoa salátát csirkével és sok zöldséggel. Használj alacsony zsírtartalmú öntetet vagy citromlevet a saláta ízesítésére.
Bolognai szósz: Készíts alacsony szénhidráttartalmú bolognai szószt, amelyet tészta helyett alacsony szénhidráttartalmú alternatívákkal (például cukkini spagetti vagy karfiolrizs) tálalhatsz.
Lazac és brokkoli: Süsd meg a lazacot együtt brokkolival és fűszerekkel. A lazac egészséges fehérjeforrás, és a brokkoli is alacsony szénhidráttartalmú zöldség.
A legjobb húsételek cukorbetegeknek
Csirke vagy pulykahús: Csirkehús és pulykahús alacsony zsírtartalmú, fehérjedús lehetőségek. Pácolás nélkül, főzve vagy sütve is elkészítheted őket.
Hal: Lazac, tonhal, tőkehal és más halfajták kiváló fehérjeforrások, és sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszeri egészségre.
Marhahús: Válassz sovány marhahúst, például marhaszegyet vagy marhanyakat. Csökkentsd a hús adagot és kerüld az extra zsíros vagy feldolgozott húskészítményeket.
Pulykamellsonka: Alacsony zsírtartalmú és magas fehérjetartalmú. Salátákba, szendvicsekbe vagy könnyű ételekhez is felhasználható.
Tofu: Tofu vegetáriánus fehérjeforrás, amely alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik. Sokféleképpen elkészítheted, például sütheted vagy grillezheted.