A kollagén egy fehérje amit a szervezet aminosavakból állít elő, ezért ha nem fogyasztasz kollagénben gazdag ételeket vagy étrend-kiegészítőket, akkor sajnos azt a szervezet magától nem tudja előállítani.
A kollagén legalább a test egynegyedét teszi ki.
Rendkívül fontos, hogy nagy mennyiségben érdemes fehérjéket és C-vitamint bevinni a szervezetbe, hogy a kollagén szintje a szervezetnek megfelelő legyen. A C-vitamin nagyon fontos, mivel anélkül a kollagén termelés leáll. A kollagén egy állati eredetű élelmiszer de megtalálható a gombákban is. Nagyban hozzájárul az inak és a szalagok valamint egyéb szövetek építéséhez. A kollagén aminosavakból épül fel. Érdemes többfajta zöldséget, magvakat és hüvelyest is fogyasztani minden nap mivel ezeknek is nagy szerepük van a kollagén termelésében.
Nézzük is, hogy melyek a legjobb kollagén tartalmú ételek!
A húsok is tartalmaznak kollagént főleg a szárnyasok és a halak.
A legtöbb kollagén a porcokban, az inakban és a bőrben található meg ezeknél az állatoknál. A csontokban is található kollagén de ezt nyilván nem fogyasztjuk el, viszont húslevest lehet belőle főzni.
A zselatin ugyanolyan fehérjéből épül fel mint a kollagén.
A zselatinnak szinte nincs is íze és szaga sincs. Nagyon sok ételhez felhasználható. Általában édességekhez, tortákhoz szokták felhasználni. Tudni kell a zselatinról, hogy ez egy állati eredetű élelmiszer nem mesterséges. A sertés vagy a marha bőréből illetve a csontjaiból, porcaiból szokták előállítani.
Több olyan gyógynövény is létezik amelyek képesek fokozni a kollagén termelését.
Az aloe vera olyan gyógynövény amit már nagyon régóta használnak a bőr ápolására. Az aloe levelei gélt termelnek ami segít a sebeket és az égési sérüléseket regenerálni. Az aloe vera nagyon sok termékben megtalálható. A kollagén termelődést képes 93%-al is fokozni.
A fekete áfonya egy vadon termő növény.
A pici bogyói gyógynövényként is felhasználhatóak, de lehet belőle főzni lekvárt és befőttet is. Általában hasmenés enyhítésre és gyomorproblémákra szokták használni. Magas az antioxidáns tartalma és emiatt sokat javít a kollagén termelésen.
A savanyított káposzta rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően pedig beindul a fent említett kollagén szintézis. Ráadásul még az immunrendszert is erősíted vele, tehát többszörösen egészséges. A sült húsok leve is zselés lesz egy kis idő után, ez pedig hasonló fehérjékből épül fel mint a kollagén. Nyugodtan fogyaszthatod ezt is.
A citrusféléket is érdemes fogyasztani a magas C-vitamin tartalmuk miatt. Azt már tudod, hogy a C-vitamin is képes a lebontott aminosavakat kollagénné alakítani.
A galagonya bokornövény ami inkább egy rózsabokorra hasonlít.
A nagyszerű gyógyerő a termésében, a leveleiben és a virágában lakozik. Már több száz éve a szívbetegségek kezelésére használják de rendelkezik még számos hatással. Hatásosan lehet vele kezelni az porckárosodást illetve az ízületi gyulladást. Nagyon gazdag olyan antioxidánsokban amelyek serkentik a kollagén termelődését.