Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az ételízesítő titkai: 5 fontos dolog, amit ismerned kell

2023. 07. 04. 09:11:00 hillvital.hu

Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal. 
 

Mondhatni, majdnem hogy csak szemét, és mégis háztartások millióiban használják még ma is. Ismerd meg azt az 5 dolgot, amit tudnod kell az ételízesítőkről.

 


1. A legtöbb fűszerkeverék és ételízesítő tartalmazza a nátrium glutamát (E621) vegyületet.

De mi is az a nátrium glutamát? Az egyik legelterjedtebb méreg, mellyel nap mint nap mérgezzük szervezetünket, mert a legtöbb étel ízesítésére gyártott termékben, félkész és készételben megtalálható. Régóta használt adalékanyagnak akarják beállítani, mivel az alapját, a kombu nevű tápanyagban igen gazdag hínárt, már évezredek óta használják Japánban, de magát a nátrium glutamát vegyületet izolálni csak 1907-ben sikerült. Azóta a gyártásához már semmi szükség a hínár felhasználásához, ipari körülmények között is elő lehet állítani. Mint minden terméket, mely milliárdos üzletet jelent felhasználójának, a nátrium glutamátot is nagyon erős lobbi védi.
 

2. A mesterséges ételízesítők használatára tudatosan szoktattak rá bennünket.

1947-ben kezdték el sugározni a Vegeta TV sorozatát, „Nagy szakács apró titkai” címmel, mely rövid időn belül igen sikeres lett. Ez gyakorlatilag egy burkolt reklám volt, mely az egyes élelmiszeripari termékeket felhasználásuk során mutatta be, és aminek egyetlen adásából sem hiányozhatott, a híres „egy kanálnyi Vegeta” mondat, mely még ma is él a vegeta használók fejében. Annyira a főzési rutin része lett a vegeta, vagy a delikát használata, hogy a gyermekek automatikusan tanulták el anyukájuktól, nagymamájuktól, fel sem téve a kérdést hogy miért tesszük minden ételünkbe bele?

 

3. A nátrium glutamáthoz hozzá lehet szokni, függőséget okoz.

Alapvetően ízetlen, színtelen, szagtalan vízben könnyen oldódó por titka abban rejlik, hogy minden étel ízesebb lesz tőle. Nem az ételeket változtatja meg, hanem a nyelvünkön lévő receptorokon keresztül az agyunkra hat, másképp észleljük az étel ízét tőle. Épp ezért, ha anyukánk ezzel főzött, mi is használni fogjuk, mert nélküle nem lesz olyan „finom” az étel.  Természetesen ezt a „jó” tulajdonságát a multik és gyorséttermek is kihasználják, ezáltal akarják függővé tenni vásárlóikat. Jó hír, hogy le lehet szokni róla, tudatosan kerülni kell a használatát. Megismerve az ételek eredeti ízét, pár hét után már az ízfokozó nélküli étel fog jobban ízleni.

 

4. Attól, hogy az van ráírva, hogy 8 féle zöldségből és tartósítószer nélkül készült, még más összetevő is lehet benne…

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig el kell olvasni az összetevők listáját! Mert lehet, hogy tényleg 8 féle zöldség van benne, de ha ez az összetevők tömegének alig 40%-át teszi ki, emellett még közel 60 %-a só és persze van benne ízfokozó is, akkor mégsem olyan egészséges. Igaz ez akkor is, ha kimérős ételízesítőt veszünk, attól, hogy nagybetűkkel ráírják, hogy só mentes, még előfordulhat az összetevők között az a bűvös E621 szám.

 

5. Házilag is elkészíthető, nem kell olyan sok minden hozzá.

Friss hazai zöldségek felhasználásával elkészíthetjük saját „vegetánkat”. Mindössze annyi kell, hogy megtisztítjuk, lereszeljük, napon, vagy aszalógéppel megszárítjuk a zöldségeket, majd apróra daráljuk. Fénytől és nedvességtől elzártan tárolva akár egy évig is felhasználható.

 


Te is készíthetsz otthon magadnak házi ételízesítőt. A hozzávalókban csak olyan zöldségek vannak amelyek már megvannak hámozva és csuma nélküliek.

Nézzük is, hogy mire van szükséged:

- 1 kg sárgarépa
- 1 kg petrezselyemgyökér
- 40 dkg zeller
- 1 kg színes paprika
- 20 dkg karfiol
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg paradicsom
- 20 dkg karalábé
- 2 fej fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem és 1 csokor zellerzöld


Amikor megvannak tisztítva, aztán fel kell mindent darabolni. Ezeket le kell darálni akár egy húsdarálóval. Ebből a mennyiségből rengeteg ételízesítő lesz, lehet egy egész évre való akár és teljesen egészséges. Ha ezzel kész vagy, akkor rá kell szórni fél kg durva sót nem pedig finomat, mert azzal nem lesz tartós. El kell benne keverni a sót és úgy 20 percig pihenni kell hagyni amíg nem ereszt levet. Amikor már levet engedett, akkor üvegekbe lehet tenni. Mivel csak a só van benne és semmiféle tartósítószer, ezért ne hagyj az üvegekben levegőbuborékot. Napfénytől védve kell tárolni.

 

Házilag készített ételízesítő.