Étrend a várandósság alatt
Milyen legyen a kismama étrendje?
Vitathatatlanul a táplálkozás legfontosabb eleme a gyümölcsfogyasztás. Tele vannak ugyanis létfontosságú vitaminokkal, ásványokkal, folyadékkal és antioxidánsokkal, amelyek nélkülözhetetlenek a baba fejlődése szempontjából.
Gabona és gabonafélék
A teljes kiőrlésű élelmiszerek jó hatással vannak a kismamára a várandósság alatt, mivel nagy a rosttartalmuk. A nagy rosttartalom mellett tele vannak ásványi anyagokkal, továbbá magas a vastartalmuk. A várandós nők gyakran szenvednek székrekedéstől, ez akár aranyérhez is vezethet. Ezért fontos a magas rosttartalmú ételek fogyasztása.
Zsír
Azoknak a nőknek, akik egész életükben próbálták elkerülni a zsíros ételeket, van egy jó hír: a szervezetnek igenis szüksége van zsírokra. Várandósság idején az esszenciális zsírsavak tartják fenn és fokozzák az anyagcsere működését. Ez azért fontos, mert a baba fejlődéséhez kalóriák és zsírok is kellenek. A normális fejlődéshez fontos az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak fogyasztása. Az esszenciális zsírok megtalálhatók például az olívaolajban, a csukamájolajban, a hal-, a búzacsíra-, a lenmag- és a kókuszolajban.
Fehérje
A várandósság alatt fontos mind a baba, mind az anyuka szervezetének a fehérjefogyasztás. A kismama étrendje tartalmazzon túrót, tejfölt, sajtot, tojást és húst. Aki vegetáriánus, fogyasszon tofut és szóját.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
