Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezek okozzák a vizesedést és így szabadulj meg az ödémától

2024. 09. 25. 14:03:00 Egresi Attila - HillVital

A szervezet vizesedése, más néven ödéma, akkor alakul ki, amikor a test szöveteiben túl sok folyadék gyűlik fel.

Ez leggyakrabban a végtagokban (lábon, bokán, kézen) látható, de előfordulhat az arc és a has környékén is.

 

A vizesedést több tényező is kiválthatja:

1. Túlzott nátriumbevitel: a magas sótartalmú ételek túlzott fogyasztása folyadék-visszatartást okoz, mivel a nátrium megköti a vizet a szövetekben.

2. Hormonális változások: terhesség, menstruáció vagy menopauza idején hormonális változások miatt a nők gyakran tapasztalhatnak vízvisszatartást.

3. Mozgáshiány vagy hosszan tartó ülés: ha túl sokáig ülünk vagy állunk, a gravitáció miatt a folyadék felhalmozódhat a lábakban és bokákban.

4. Szív, vese vagy májproblémák: ezek a betegségek megzavarhatják a szervezet folyadékháztartását, ami ödémát okozhat.

5. Gyógyszerek: egyes gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők, hormonpótló készítmények vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők szintén hozzájárulhatnak a vízvisszatartáshoz.

 

Ilyen problémákat okozhat

A vizesedés önmagában kellemetlen lehet, fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat. Ha mögötte komolyabb szív vagy vesebetegség áll, az kezeletlenül súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet, mint a szívelégtelenség vagy vesekárosodás. Ha az ödéma tartós vagy gyorsan súlyosbodik, érdemes orvoshoz fordulni.
 

ödéma tünetei

tipikus ödémás tünet a végtagok duzzanata


4 tipp, hogy megszabadulj a felesleges víztől

 

1. Csökkentsd a sóbevitelt: Próbálj minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztani, és mérsékeld a só használatát az ételek elkészítésekor. A kevesebb nátrium segít megelőzni a vízvisszatartást.

2. Növeld a káliumbevitelt: A káliumban gazdag élelmiszerek, mint a banán, avokádó, spenót és édesburgonya, elősegítik a felesleges nátrium kiürülését a szervezetből, ezáltal csökkentik a vízvisszatartást.

3. Mozogj rendszeresen: A fizikai aktivitás, különösen a lábmozgató gyakorlatok, mint a séta vagy az úszás, segíthet a felgyülemlett folyadék kiürítésében a keringés javításával. Ha sokat ülsz, próbálj rendszeresen felállni és mozogni, hogy elkerüld a lábak vizesedését.

4. Fogyassz természetes vízhajtókat: Ilyen például a csalántea, a nyírfalevél tea és a gyermekláncfű tea.

 

Ezekkel az életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a vizesedés, és támogatni lehet a szervezet folyadék-egyensúlyának fenntartását.