Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezeket kell tudnod a grapefruit-ról!

2022. 07. 06. 11:32:00 Veress Máté - HillVital

Egy nagyon ismert citrusféle a grapefruit vagyis a Citrus x paradisi. Citrancs néven is ismerik és ez számít a citrusfélék legfiatalabb tagjának, mivel a története alig 300 évre nyúlik vissza. Jöjjön egy kis történelem először. A 1750-es években fedezték fel a Kariv-térség szigetén, méghozzá Barbadoson. Azt feltételezik, hogy a pomelo és a narancs hibridjeként alakult ki, de inkább a pomelo-hoz áll közelebb. Az elnevezését a jamaicai farmerek találták ki ami „szőlőgyümölcsöt” jelent. Arra utal a neve, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek el, mint a szőlőn a szemek. Napjainkban már világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon is. Legfőképpen Floridában és Izraelben termesztik és innen jön az export nagy része is.

 

Most következzen a grapefruit tápanyagtartalma. Már 20 dkg grapefruit elfogyasztása képes fedezni egy felnőtt ember minimális napi C-vitamin szükségletét valamint az ajánlott A-vitamin bevitel 40%-át, a kalciumbevitel 5%-át és a magnéziumbevitel 3%-át. Kisebb mennyiségben tartalmaz még E-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, folátot, pantoténsavat, káliumot, foszfort, mangánt, cinket és még rezet is.

Több kutatás szerint is a grapefruit glikémiás indexe 25. Ez azt jelenti, hogy nem befolyásolja jelentős mértékben az inzulinszintet és a vércukrot. Található benne még likopin, béta-karotin és egyéb aktív növényi vegyületek is. Nagyon erős antioxidánsok vannak benne. A nagyon rózsaszínű és piros húsú grapefruit sokkal több bioaktív vegyületet tartalmaz és több vitamin, antioxidáns található bennük mint a fehér húsú grapefruitban.

 

Nézzük, hogy milyen jótékony hatásokkal rendelkezik ez a csodás gyümölcs. A grapefruit támogatja az immunrendszert. A citrusfélék egyik legismertebb tulajdonsága, hogy nagyon magas a C-vitamin tartalmuk. A grapefruitnak is különlegesen magas a C-vitamin tartalma. És azt mindenki tudja, hogy a C-vitamin nagyban hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez és megelőzhetők vele a fertőzések is. Nagyszerű lehet fogyókúrához a grapefruit. Kifejezetten hatásos lehet ha fogyni szeretnél. Magas rosttartalma segít az étvágyszabályozásban és fokozza a súlyvesztést is. Érdemes reggelire csak grapefruitot enni illetve étkezése előtt is ajánlott legalább egy felet megenni.

A grapefruit csodás hatása.

Sokat segíthet az inzulinrezisztencia és a diabétesz megelőzésében is. A rendszeres fogyasztása segíthet az inzulinszint szabályozásában, így lehet csökkenteni az inzulinrezisztencia kialakulását. A rendszeres gyümölcsfogyasztás egyébként is jót tesz a normál vércukorszintnek. Sokat javít a szív egészségén. Egy tanulmány szerint jelentősen csökken a vérnyomása azoknak akik 6 héten át elfogyasztottak napi 3 grapefruitot. Emellett még a koleszterinszint is javult. Az antioxidánsok képesek megóvni a sejteket a szabad gyökök által okozott károktól. Tehát megelőzhetők velük a sejtek idő előtti öregedése és több súlyos betegség kialakulása is. A grapefruitban található legfontosabb antioxidánsok a C-vitamin, béta-karotin, likopin és flavonok. A szervezetet is hidratálja. A grapefruitnak nagyjából 80-90%-a vízből áll. Tehát folyadékpótlásra is lehet használni ha esetleg kánikula van nyáron. A vízivás mellett nagyszerű lehet a gyümölcs és zöldség fogyasztás is.

 

A grapefruit főszezonja októbertől szokott tartani májusig. Viszont nem kell aggódnod, mert egész évben meg lehet vásárolni. Vásárlás előtt érdemes megillatozni, mivel érezni lehet a friss gyümölcsön a citrusos illatot. A grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Az érett és friss gyümölcs tapintása kellemesen puha szokott lenni. Néhány napig lehet tárolni otthon szobahőmérsékleten, de ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni akkor érdemes betenni a hűtőszekrénybe. A hűtőben képes akár 3 hétig is elállni. A túlzott alacsony hőfokon történő tárolása viszont már hidegkárosodást okozhat a gyümölcsben.

Mint minden gyümölcsöt ezt is a legjobb nyersen fogyasztani. akár félbevágva kikanalazhatod belőle a gyümölcshúst. Ki lehet akár facsarni a levét és különböző italokba is teheted. Nagyon finom smoothie-kat lehet előle készíteni. Elég erősen keserű az íze, de nagyon frissítő hatása van. Aki az édes gyümölcsökhöz szokott hozzá annak nem fog ízleni elsőre biztosan. De érdemes megpróbálkozni a fogyasztásával, mivel rá lehet kapni az ízére. Talán kicsit édesebb rózsaszín húsú grapefruit, ezért ajánlott azzal próbálkozni elsőnek. A héja is utal a cukortartalmára mivel a legédesebb grapefruitnak sárga a héja. Édességekhez és salátákhoz is felhasználható. Párolva készíthető belőle kompót vagy akár lekvár is.

A végére pedig néhány fontos dolog amiket tudnod kell. Több kutatás szerint is a grapefruitnak enzimgátló hatása van, tehát egyes gyógyszerek hatását gyengítheti vagy erősítheti is. Különösen a magas vérnyomás és a szívritmuszavar ellen szedett gyógyszerek esetében igaz ez. Ez akár veszélyes is lehet, tehát ha gyógyszert szedsz és szeretnél grapefruitot fogyasztani, akkor előtte mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét vagy a gyógyszerész tanácsát.

Reméljük ismét hasznos információkkal lettél gazdagabb. Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg az ismerőseiddel is!   

Ezeket kell tudnod a grapefruit-ról!