Barion Pixel
Menü

Ezekre figyelj oda ha túrán veszel részt!

Veress Máté - HillVital
2021. 02. 01. 11:34:00

Sokan azt gondolják, hogy Magyarországon nincs semmiféle veszély ha túrázni mennek, pedig oda kell figyelni, főleg azoknak akik nem tapasztalt túrázók. 
 

Itt is fel kell készülnöd a veszélyhelyzetekre. Reméljük ez a cikk segíteni fog neked is.De nézzük is, hogy milyen veszélyhelyzetek léphetnek fel!A terep is tartogat néhány akadályt amikre oda kell figyelne nehogy megsérülj. Lehetnek kidőlt fák. Ha nem egy túraútvonalon haladsz vagy pont egy nagy vihar utáni napon túrázol, akkor lehet, hogy egy kidőlt fán át kell másznod. Ez több időt is vesz igénybe és megerőltető is lehet. Érdemes az út előtt informálódni az utak minőségéről.

A csúszós terep nagyon balesetveszélyes és nehezíti is a túrát. Az esős időben a nedves és sáros fűre valamint a csúszós kövekre is nagyon fontos odafigyelni. Használj jó minőségű túracipőt vagy bakancsot. Nagyon jó ha a talpuk csúszásgátló.

A sziklák rendkívül veszélyesek! Sziklás helyre semmiképpen se menj jó cipő nélkül. Ha sziklafalon akarsz mászni, akkor sose tedd azt biztosítókötél nélkül. A lépéseidet és a fogásaidat először teszteld le, próbálgasd.
Barlang túrára sose menj egyedül. Fontos, hogy legyen nálad világítás és felszíni ügyelet is. Ők hívják a rendőrséget rögtön ha valami történne.  

Ennyit a terepviszonyokról. Most jöjjenek az időjárási viszonyok.

A hideg nagy ellenség szokott lenni. Mindig vigyél magaddal meleg ruhát és öltözködj rétegesen. Ha fázol, akkor mozogj. Ha meleg van, akkor fogyassz sok vizet. Vegyél sapkát, hogy elkerüld a napszúrást. Az esőben nagyon könnyű megfázni főleg ha hideg van. Mindig legyen nálad egy esőkabát és vízálló bakancs is. Hó és jég esetén is nagyon fontos a megfelelő bakancs használata. A havas terepen lassan kell haladni. Ha esti túrára mész, akkor mindig legyen nálad fejlámpa. A sötétben nagyon könnyedén leeshetsz vagy eleshetsz.

Most jöjjenek az emberi tényezők is.

A fáradtság is előfordulhat. Megelőzheted a fáradtság kialakulását ha megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztasz, eszel egy csokit vagy valami ételt ami gyorsan energiát ad. A túrára nem árt ráedzeni sem, vagyis előtte néhány nappal felkészülni fizikailag.

Csakis jelzett turistaúton közlekedj, ha tapasztalt túrázó vagy csak akkor térj le az útról.

Az állatokra és a növényekre is oda kell figyelni.

Fontos, hogy ne egyél meg semmiféle növényt amit nem ismersz, de inkább azt se amit ismersz. Az erdőkben nagyon sokféle mérgező növény található. Némelyiknek még a puszta érintése is mérgezhet. Vadállatokkal is tele van az erdő, de általában félnek az embertől. Ha viszont kicsinyekkel látsz valamit, akkor kerüld el. Érdemes a biztonság kedvéért azért egy kést is vinni magaddal.

Nagyon veszélyesek a kullancsok is. A nadrágodat tűrd a zoknidba valamint érdemes beoltatni magad ellene az út előtt. A túra végén mindenképpen nézd át magad, hogy nincs e valahol kullancs rajtad. Ha találsz, akkor szedd ki minél hamarabb csipesszel.

Ezekre figyelj oda ha túrázni mész.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!