Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A fáradékonyság okai

2021. 06. 15. 10:52:00 Veress Máté - HillVital

Fáradtságunk hátterében különböző okok állhatnak:
 

Sok cukor

Ha a hipermarketekből étkezünk, ahogyan az emberek többsége, akkor olyan étrendünk van, ami jócskán több cukorban bővelkedik, mint amennyire szükség lenne. A sok cukor (nem mindig cukornak van nevezve az összetevők között) fáradtságot okoz, ami a legkisebb gondunk lesz, ha tovább folytatjuk ezt az étrendet.

 

Súlyproblémák
 

Akár túlsúllyal küzdünk, akár túl soványak vagyunk, mindkettő megterhelést jelent. A napi tevékenységek elvégzésében mindkettő komoly probléma.
 

Betegségek
 

A fájdalommal járó komolyabb betegségek is képesek fáradékonyságot okozni. Pl. a pajzsmirigyet érintő betegségek, daganatos megbetegedések, vérszegénység, cukorbetegség.
 

Gyógyszerfogyasztás
 

Bizonyos gyógyszerek, erős fájdalomcsillapítók, vízhajtók szedése ugyancsak fáradékonysággal jár.
 

Terhesség
 

A terhesség és a szoptatás alatt is fáradékonyabbnak érezhetjük magunkat.
 

Stressz
 

De pszichés terhek, a stressz is járhat fáradékonysággal. Ha olyan gondokkal küzdünk, amelyeket nem tudunk megoldani, szintén okozhat fáradékonyságot. A magunkkal szemben állított túl magas elvárások következtében is lehetünk fáradékonyak, kimerültek.
 

Alvászavarok
 

Ha hosszú időn keresztül álmatlankodunk, nem alszunk jól, fáradttá, ingerlékennyé válunk. De a depresszióban szenvedő emberekre jellemző, hogy a korai órákban felébrednek, mely szintén fokozza fáradtságukat. Főleg az idősebbekre jellemző, hogy napközben szundikálnak egy kicsit, így este nem tudnak elaludni.
 

Túl sok alvás
 

Lehet, egy kicsit furcsán hangzik, de a túl sok alvás is vezethet fáradékonysághoz. Pl. az éjszakai műszakban dolgozók könnyen érzik magukat fáradtnak.
 

Hogy hogyan tudjuk csökkenteni a fáradékonyságunkat? Legközelebb arra keressük meg a választ!
 

A fáradékonyság okai